INDIANA QMA STATE EX AM
Question 1: What is pharmacology?
CORRECT ANSWER : Pharmacology is the study of
medications and their effect on the body
Question 2: What are medications?
CORRECT ANSWER : Medications are substances or
mixtures used to diagnose, treat, or prevent disease or illness
Question 3: What are the sources of medication?
CORRECT ANSWER : Sources of medication include
plants, animals, minerals, and chemicals
Question 4: What are semi-synthetic drugs?
CORRECT ANSWER : Semi-synthetic drugs are man-made
and derived from plants, animals, or minerals
Question 5: What are adverse effects (ADR)?
CORRECT ANSWER : Adverse Effects (ADR) are
undesired side effects or toxicity
Question 6: What is an allergic effect?
CORRECT ANSWER : Allergic effects can be life-
threatening or simple reactions
Question 7: What should be done if a resident has breathing
problems or a skin rash after a medication was administered?
CORRECT ANSWER : If a resident has breathing problems
or a skin rash after a medication was administered, the nurse must be notified immediately
Question 8: What is a side effect?
CORRECT ANSWER : Side effects are outcomes that are
not intended; the action or effect of a medication other than that desired, commonly undesirable, such as nausea, headache, insomnia, etc
Question 9: What is a toxic effect?
CORRECT ANSWER : Toxic effect occurs when too much
of a medication is absorbed by the body
Question 10: Can toxic effects be life-threatening?
CORRECT ANSWER : Toxic effects can be life-threatening
Question 11: What is a cumulative effect?
CORRECT ANSWER : Cumulative effect is the build-up of
a substance that could lead to toxicity
Question 12: What are the characteristics of ointments?
CORRECT ANSWER : Ointments must be soft enough to
spread at room temperature and melt at body temperature
Question 13: How must ointments be labeled when used for
the eye?
CORRECT ANSWER : Ointments when used for the eye
must be marked "ophthalmic" (Examples: zinc oxide ointment
and Vaseline)
Question 14: What is half-life?
CORRECT ANSWER : Half-life is the time it takes half of
the medication to leave the bloodstream
Question 15: What does a short half-life indicate?
CORRECT ANSWER: A short half-life means the more
often a medication must be given to maintain a constant action
Question 16: If a medication has a half-life of two hours, what
happens in two hours?
CORRECT ANSWER : If the half-life is two hours, then
50% of the medication will be gone from the bloodstream in two hours
Question 17: What is tinnitus?
CORRECT ANSWER : Tinnitus is ringing in the ears
Question 18: Anxiolytics are often referred to as what type of
medication?