ILLINOIS SEED TREATMENT

Study Guides Aug 17, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

ILLINOIS SEED TREATMENT

EXAM QUESTIONS AND A NSWERS

Question 1: Seed treatment pesticides include

CORRECT ANSWER: 1. herbicide antidotes (safeners)

  • bactericides 3. insecticides 4. fungicides

Question 2: Not a seed treatment

CORRECT ANSWER: 1. seed applied growth

regulators 2. micronutrients 3. nitrogen-fixing organisms

Question 3: Advantages of using seed treatment

CORRECT ANSWER: 1. control of seedborne

pathogens 2. protect vulnerable seeds and seedlings during stressful conditions of germination and emergence

  • targeted, low dosage 4. relatively inexpensive control
  • option 5. relatively inexpensive control option 6. reduced environment impact 7. may be only real control option 8.may be an alternative for spraying some early foliar pests

Question 4: Disadvantages of seed treatment

  • | Page

CORRECT ANSWER: 1. accidental poisoning of

children, animals, and wildlife 2. potential for contamination of food and feed supply 3. exposure during application and planting 4. seed or seedling phytotoxicity

  • limited duration of protection (also a benefit) 6. what to
  • do with leftover treated seed

Question 5: Factors that favor the use of seed treatments

CORRECT ANSWER: 1. field is for seed production 2.

low test weight or older seed 3. planting in unfavorable germination conditions such as wet and/or cold soil (these conditions may allow weak pathogens to infect) 4.planting into fields with a history of stand establishment problems 5. planting to precise populations 6. replanting will not be feasible if first planting fails 7. seed is expensive 8. seed thought to carry certain seedborne pathogens 9. yield potential of field is high

Question 6: Seed treatment as part of IPM

CORRECT ANSWER: 1. help minimize negative

effects on the environment 2. avoid pesticide residue in the food supply 3. minimize economic loss due to pests 4.

  • | Page

avoid development of pests that overcame pesticides and host plant resistance

Question 7: Purpose of seed treatments

CORRECT ANSWER: A. control of seedborne

pathogens seedborne pathogens may be found on the seed surface, in cracks and crevices or as infections inside the intact seed these pathogens may be important for three

reasons: 1. some seedborne pathogens may not survive in

the soil or on plant residues. 2. seedborne pathogens may get a head start and cause greater damage. 3. seedborne pathogens may move from one location to another in seed shipments B. control of soilborne and foliar pests *germinating seeds and young plants are relatively tender and lack food reserves to recover from injuries

Question 8: Contact pesticides

CORRECT ANSWER: control only surface pathogens

Question 9: Systemic pesticides

  • | Page

CORRECT ANSWER: help control seedborne

pathogens both on the surface and internally

Question 10: Alternatives to seed treatment

CORRECT ANSWER: 1. crop rotation 2. good fertility

management 3. heat treatment 4. planting date 5. soil applied or post-emergence sprays 6. controlling volunteer crop plants

Question 11: Fungi

CORRECT ANSWER: small organisms that are mostly

saprophytic (live on dead plant or animal material) but a few are pathogenic (live on live plants or animals)

Question 12: Bacteria

CORRECT ANSWER: are single-celled organism that

reproduce by division

Question 13: Viruses

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 17, 2025
Description:

ILLINOIS SEED TREATMENT EXAM QUESTIONS AND A NSWERS Question 1: Seed treatment pesticides include CORRECT ANSWER: 1. herbicide antidotes (safeners) 2. bactericides 3. insecticides 4. fungicides Que...

Get this document $30.00