ILLINOIS NOTARY EXAM

Study Guides Aug 17, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

ILLINOIS NOTARY EXAM

QUESTIONS AND ANSWER S

Question 1: In Illinois what is the fee for

Achnowledgment, Oath or Affirmations with out signature, Verification upon oath or affirmation(includes administration of the oath or affirmation, All other Notarial Acts?

CORRECT ANSWER: No more the $1 for each

signature\per oath or affirmation

Question 2: Do you need to witness the signature for an

acknowledgment?

CORRECT ANSWER: No, as long as the signer appears

with the document before the Notary at the time of notarization and acknowledges having signed.

Question 3: A notary certifies what 3 things executing an

acknowledgment?

CORRECT ANSWER: 1. that the signer personally

appeared

  • | Page
  • that the signer was positively identified by the Notary
  • through personal knowledge or other satisfactory evidence

  • that the signer acknowledged to the Notary the
  • signature was freely made.

Question 4: What is an affirmation?

CORRECT ANSWER: A solemn, spoken pledge on

one's own personal honor.

Question 5: What are the 2 types of Certificates for

acknowledgment in Illinois?

CORRECT ANSWER: 1. For individuals signing on

their own behalf

  • Short - form for signers in various representative
  • capacites

Question 6: What is an oath?

CORRECT ANSWER: It is a solemn, spoken pledge to

a supreme being

  • | Page

Question 7: What is the purpose of an achknowledgment?

CORRECT ANSWER: Primary purpose to positively

identify the document signer

Question 8: What Notary Acts may Notaries perform?

CORRECT ANSWER: 1. acknowledgments

  • oaths and affirmations
  • Verification upon oath or affirmation
  • Witnessing or attesting signatures
  • proofs of execution by subscribing witness

Question 9: What are the 3 ways a person may sign in a

representative capacity?

CORRECT ANSWER: 1. For and on behalf of a

corporation, partnership, trust or other entity as and authorized officer, agent, partner, trustee or other representative

  • | Page
  • As a public officer, personal representative, guardian or
  • other representative in the specific capacity described in the document.

  • As an attorney in fact for a principal signer or in any
  • other capacity as an authorized representative of another

Question 10: What are the 2 ways an oath or affirmation

can be preformed?

CORRECT ANSWER: 1. As a full fledged notary act in

its self (giving an oath of office to a public official)

  • As part of the process of notarizing a document (taking
  • a verification or swearing in a credible witness)

Question 11: When taking an oath or affirmation does the

oat taker or affirm ant need to respond out loud?

CORRECT ANSWER: Yes, they must answer with I do

or yes.

Question 12: What is the purpose of verification upon

oath or affirmation?

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 17, 2025
Description:

ILLINOIS NOTARY EXAM QUESTIONS AND ANSWER S Question 1: In Illinois what is the fee for Achnowledgment, Oath or Affirmations with out signature, Verification upon oath or affirmation(includes admin...

Get this document $30.00