- | Page
ILLINOIS GENERAL STANDARDS
PESTICIDE EXAM | QUESTIONS
WITH 100% CORRECT AN SWERS |
VERIFIED | UPDATED
Question 1: What is a pest?
CORRECT ANSWER: any insect, mite, rodent, weed,
disease etc that is injurious to the health of humans, animals, plants, or the environment
Question 2: What is the goal of IPM?
CORRECT ANSWER: keep pests below economic and
aesthetic injury level, avoid adverse effects on humans, wildlife, environment
Question 3: What is the economic injury level?
CORRECT ANSWER: breakeven point at which cost of
pest control equals revenue loss caused by pest
Question 4: What is the economic threshold level?
- | Page
CORRECT ANSWER: number of pests per plant or
amount of damage to plant at which control measures should begin
Question 5: What is the aesthetic injury level?
CORRECT ANSWER: number of pests that might
cause enough damage to the appearance of a plant to warrant cost of control - might vary
Question 6: What is the key to successful IPM?
CORRECT ANSWER: monitoring pest pop and plant
conditions
Question 7: What is cultural control?
CORRECT ANSWER: improve crop health
Question 8: What is mechanical control?
CORRECT ANSWER: physical pest elimination
Question 9: What is biological control?
- | Page
CORRECT ANSWER: living organisms reduce pests
Question 10: What is chemical control?
CORRECT ANSWER: chemical agents reduce pests
Question 11: What is preventative control?
CORRECT ANSWER: prevent entry and spread
Question 12: What causes pesticide failure?
CORRECT ANSWER: wrong type, wrong pest stage,
wrong area, pest resistance
Question 13: What defines insects?
CORRECT ANSWER: exoskeleton, 3 pairs jointed legs,
- body region
Question 14: What are the insect body regions?
CORRECT ANSWER: head, thorax, abdomen
- | Page
Question 15: What is incomplete development?
CORRECT ANSWER: 3 life stages - eggs, nymph,
adult
Question 16: What is complete development?
CORRECT ANSWER: 4 life stages - egg, larvae, pupae,
adult