ILLINOIS FIELD CROP - AND ANSWERS Question 1: An Integrated Pest Mana...

Study Guides Aug 17, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

ILLINOIS FIELD CROP

APPLICATORS TEST QUE STIONS

AND ANSWERS

Question 1: An Integrated Pest Management program is

based upon

CORRECT ANSWER: 1. Scouting for pests-

understanding pest biology 2. Environmental information- growth stages of field crops 3. Technology to prevent unacceptable thresholds of pest damage by most economical means-economic threshold of insects, diseases or weeds 4. Lowest possible risk to people, property, resources and environment-socially acceptable control measures

Question 2: When scouting, where in the field should one

sample?

CORRECT ANSWER: 1. randomly-avoid borders rows

or field edges 2. regularly scout at least 1x per week

  • | Page

Question 3: What should be done if scouting detects an

important pest but its numbers do not reach the economic threshold?

CORRECT ANSWER: Do not treat, but scout again

after an appropriate time period

Question 4: What is the number of pests that should be

controlled to prevent economic damage from occurring?

CORRECT ANSWER: economic threshold injury =

control

Question 5: List factors that are considered in determining

an economic injury level, the number of pests where the value of crop loss from these pests equals the cost of controlling them

CORRECT ANSWER: 1. number of pests or estimate of

the amount of damage 2. cost of various treatment options

  • expected yield 4. expected grain value

Question 6: List 3 examples of economic thresholds for

some insect pests

  • | Page

CORRECT ANSWER: 1. black cutworms-3% or more

of plants are cut 2. bean leaf beetle-defoliation reaches 30% before bloom 3. Potato leaf hopper-certain number are collected per sweep at a given plant height

Question 7: What types of control measures can be used

in an IPM program?

CORRECT ANSWER: 1. mechanical 2. physical 3.

biological 4. chemical

Question 8: What kind of damage is caused by corn

rootworms, the most important economic insect pest of corn in Illinois?

CORRECT ANSWER: 1. Larvae-chew on and tunnel in

roots 2. adults-feed on and cut silks at ear tip-reduce kernel pollination

Question 9: What are the economic thresholds when

scouting for corn rootworm beetles?

CORRECT ANSWER: 1. when the silks are green, if

silks are clipped within 1/2 inch of the tip of the ear 2.

  • | Page

from late July to late August a. in soybeans: 1.5 beetles

per unbaited Pherocon AM trap per day b. in continuous

corn: 2 beetles per unbaited Pherocon AM trap per day

Question 10: What kind of damage does black cutworm

larvae do to corn seedlings?

CORRECT ANSWER: 1. chew small pinholes in corn

leaves 2. cut plants off at or below soil surface 3. growing point could be destroyed

Question 11: What type of field factors increase the

potential for black cutworm damage to develop and why?

CORRECT ANSWER: 1. crop debris 2. winter annual

weeds 3. late planted

Question 12: What are the recommended methods for

managing black cutworms in Illinois?

CORRECT ANSWER: 1. scouting during plant

emergence 2. control by using rotary hoe or cultivating on dry soil 3. rescue treatment when necessary

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 17, 2025
Description:

ILLINOIS FIELD CROP APPLICATORS TEST QUE STIONS AND ANSWERS Question 1: An Integrated Pest Management program is based upon CORRECT ANSWER: 1. Scouting for pests- understanding pest biology 2. Envi...

Get this document $30.00