HESI ANATOMY AND PHYSIOLOGY PREP

Study Guides Aug 17, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

HESI ANATOMY AND PHYSIOLOGY PREP

( LATEST 2024 / 2025 ) ACTUAL QUESTIONS AND ANSWERS

100% CORRECT

1. neuroglia:

Answer:

connective tissue holding nervous tissue together

2. muscle tissue:

Answer:

a body tissue that contracts or shortens, making body parts move.

  • *voluntary muscle* - skeletal muscles
  • *involuntary muscle* smooth muscle & cardiac tissue

3. cell:

Answer:

Basic unit of life

  • building block of tissues + organs

- organelles each have a specific function:

- nucleus: contains DNA

- ribosomes: synthesis of proteins

  • proteins include the enzymes that regulate all chemical reactions within the body.

4. mitosis:

Answer:

needed for growth and repair

  • process where DNA is duplicated and distributed evenly to two daughter cells 1 / 3

5. meiosis:

Answer:

  • special cell division that takes place in the gonads (ovaries and testes)
  • chromosome number is reduced from 46 to 23 so when the egg and the sperm
  • unite in fertilization, the zygote will have the correct no. of chromosomes

6. Integumentary System:

Answer:

structure: comprised of the skin and it's appendages - hair & nails.

function: protect the body from various kinds of damage (such as loss of water or abrasion from outside); cushion and protect the deeper tissues, excrete wastes, regulate temperature, and is the attachment site for sensory receptors to detect pain, sensation, pressure, and temperature; also provides for vitamin D synthesis.

  • skin: largest organ of the body consists of two layers:

Answer:

epidermis - outer protective layer dermis - underlying layer made of connective tissue

8. epidermis:

Answer:

outer, most protective layer of the skin made of dead, *keratinized epithelial cells*

9. dermis:

Answer:

  • the underlying layer of skin made up of fibrous connective tissue with blood
  • vessels, nerve endings, hair follicles, and glands

  • rests on the *subcutaneous tissue* that connects skin to the superficial muscles

10. eccrine:

Answer: 2 / 3

this type of sweat gland regulates body temp by releasing a water secretion that evaporates.

11. sebaceous gland:

Answer:

oil-secreting gland in the dermis that is associated with hair follicles a cutaneous gland that secretes *sebum* (usually into a hair follicle) for lubricating hair and skin

12. holocrine secretion:

Answer:

form of exocrine secretion where the secretory cell becomes swollen with vesicles and then ruptures

13. apocrine secretion:

Answer:

secretions released by shedding cytoplasm from secreting cells like in armpits and groin area

14. keratin:

Answer:

hard protein material found in the epidermis, hair, and nails

15. The body planes:

Answer:

imaginary lines used for reference

  • median plan
  • coronal plane/ frontal plane
  • transverse plane

16. median plane:

Answer:

divides the body into left and right halves

  • cut along median plane is a *sagittal* section

17. coronal/frontal plane:

  • / 3

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 17, 2025
Description:

HESI ANATOMY AND PHYSIOLOGY PREP ( LATEST ) ACTUAL QUESTIONS AND ANSWERS 100% CORRECT 1. neuroglia: Answer: connective tissue holding nervous tissue together 2. muscle tissue: Answer: a body tissue...

Get this document $30.00