HCCA - CHPC Study Questions (MASTER FLASHCARDS) Updated Actual Exam
Question 1: What are the required core elements of a VALID
Authorization. Ref. 45 CFR 164.508(b)
CORRECT ANSWER: 1. Description 2. Purpose
use/disclosure 3. Recipient 4. Authorized person making the disclosure 5. Expiration date 6. Signature/dates
Question 2: 38 U.S.C. 7332 deals with confidentially of
patient medical record information related to:
- drug abuse, sexually transmitted diseases, and tuberculosis
- HIV/AIDS status
- drug abuse, alcoholism, infection with the HIV virus, and
- mental illness, HIV status, drug and alcohol abuse
sickle cell anemia
CORRECT ANSWER: c. drug abuse, alcoholism, infection
with the HIV virus, and sickle cell anemia
Question 3: 45 CFR 164 - Subpart C outlines the three
safeguards to ensure the _____, ____, ____ of ePHI that both, CE and BA must implement to ensure compliance and protect against anticipated threats, and/or reasonably anticipated uses/disclosures (incidental/inadvertent/unintentional)
CORRECT ANSWER: Confidentiality, integrity, availability
Question 4: An agency investigating a complaint of a HIPAA
privacy violation contacts the facility for patient information.
The facility's policy should be to disclose all information:
- If a search warrant is presented
- That is required by state law
- If the patients have been informed
- Requested except for PHI
CORRECT ANSWER: b. That is required by state law
Question 5: Also known as the "Stimulus Act" or the
"Recovery Act", enacted in 2009; its main purpose was to create jobs and stimulate economic growth; it also included provisions to promote health information technology
CORRECT ANSWER: American Recovery and
Reinvestment Act (ARRA)
Question 6: Are Nursing Records considered part of the
Educational Records:
- Yes, nurses don't diagnose or treat individuals, and by
- No, student health or nurse records are not part of the
licensure, they can't practice medicine. For instance records created/maintained by a public health or school nurse providing immunizations to students
Educational Records, even if they receive funding from the Department of Education
CORRECT ANSWER: a. Yes, nurses don't diagnose or treat
individuals, and by licensure, they can't practice medicine.For instance records created/maintained by a public health or school nurse providing immunizations to students.
Question 7: Are there certain rules for PHI disclosure in cases
of an emergency?
- No, especially if the patient is not able to provide consent.
- No, there is not a separation of emergency treatment.
- Yes, PHI can be released for emergency treatment.
- No, PHI cannot ever be disclosed without patient consent.
CORRECT ANSWER: c. Yes, PHI can be released for
emergency treatment.
Question 8: Breach is assumed unless covered entity can
demonstrate _____
CORRECT ANSWER: LoProCo (Low Probability of data
Compromised)
Question 9: Breach Notification Content:
CORRECT ANSWER: 1. Brief Description and Date of
Event 2. Date of Discovery 3. Description of the types of unsecured PII and PHI 4. Steps the effected individual may take to protect themselves 5. Brief description of steps taken to investigate, mitigate and protect against any further Breaches 6. Contact procedures to ask questions, including a toll-free number, email address, website, and/or postal address 7. May include discretionary content such as a description of Workforce Member sanctions.