Guaranteed A Actual Questions and Answers, Complete 100

Study Guides Aug 17, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

2024 HESI Anatomy and Physiology Prep Guaranteed A+ Actual Questions and Answers, Complete 100%

1. The body planes:

Answer:

imaginary lines used for reference

  • median plan
  • coronal plane/ frontal plane
  • transverse plane

2. median plane:

Answer:

divides the body into left and right halves

  • cut along median plane is a *sagittal* section

3. coronal/frontal plane:

Answer:

divides the body into front and back portions.

  • cut along coronal plane is a frontal section

4. transverse plane:

Answer:

horizontal division of the body into upper and lower portions

  • cut through transverse plane is a cross-section

5. anatomic position:

Answer:

describes the body standing in the standard position

6. terms of direction:

Answer:

*superior* - above *inferior* - below 1 / 3

*anterior* - facing forward *posterior* toward the back *medial* - towards the midline *lateral* - away from the midline or towards the sides *proximal* - closer to the point of attachment *distal* - farther from point of attachment

7. dorsal cavity:

Answer:

includes the cranial and spinal cavities.

8. ventral cavity:

Answer:

includes the orbits and the nasal, oral, thoracic and abdominopelvic cavities.

9. histology:

Answer:

study of tissues

10. tissue:

Answer:

A group of similar cells that perform the same function.

  • 4 types

11. epithelial tissue:

Answer:

a body tissue that covers the surfaces of the body, inside and out

12. connective tissue:

Answer:

framework of body; tissue that provides support for the body and connects all of its parts 2 / 3

13. nerve tissue:

Answer:

contains cells with the specialized ability to react to stimuli and to conduct electrical impulses

  • composed of *neurons* and connective tissue referred to as *neuroglia*

14. neuron:

Answer:

a nerve cell; the basic building block of the nervous system

15. neuroglia:

Answer:

connective tissue holding nervous tissue together

16. muscle tissue:

Answer:

a body tissue that contracts or shortens, making body parts move.

  • *voluntary muscle* - skeletal muscles
  • *involuntary muscle* smooth muscle & cardiac tissue

17. cell:

Answer:

Basic unit of life

  • building block of tissues + organs

- organelles each have a specific function:

- nucleus: contains DNA

- ribosomes: synthesis of proteins

  • proteins include the enzymes that regulate all chemical reactions within the body.

18. mitosis:

Answer:

needed for growth and repair

  • process where DNA is duplicated and distributed evenly to two daughter cells
  • / 3

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 17, 2025
Description:

2024 HESI Anatomy and Physiology Prep Guaranteed A+ Actual Questions and Answers, Complete 100% 1. The body planes: Answer: imaginary lines used for reference - median plan - coronal plane/ frontal...

Get this document $30.00