GEORGIA SOUTHERN - GA

Study Guides Aug 18, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

GEORGIA SOUTHERN - GA

HISTORY LEGISLATIVE

EXEMPTION EXAM | LAT EST

UPDATE | RATED A+

Question 1: What is the Appalachian Plateau?

CORRECT ANSWER : Smallest region, NW corner of

the state. Flat and gently sloping

Question 2: What is the Appalachian Ridge and Valley

Region?

CORRECT ANSWER : Rich soils, hardwoods, pastures

Question 3: What is the Blue Ridge Region?

CORRECT ANSWER : Rocky slopes, tallest mountains

in the state

Question 4: What is the Piedmont?

CORRECT ANSWER : Foothills, rolling hills, most

fertile, most populous

  • | Page

Question 5: What is the East Gulf Coastal Plain/Atlantic

Coastal Plain?

CORRECT ANSWER : Pine Barrens. Flat land, sandy

soil. 60% of the state

Question 6: Which Spanish explorer found disease,

exposure, and warfare?

CORRECT ANSWER : Hernando de Soto

Question 7: Which Native American tribes survived when

the Spanish arrived?

CORRECT ANSWER : Cherokee and Creek

Question 8: What was the Santa Catalina de Guale?

CORRECT ANSWER : A mission in St. Catherine's

Question 9: Who wrote the 1732 charter of GA?

CORRECT ANSWER : Trustees of GA

  • | Page

Question 10: What were the 3 primary reasons for the

establishment of GA?

CORRECT ANSWER : 1. Philanthropic 2. Military

(defense against Spanish in FL) 3. Economic

Question 11: What were the 3 strict rules for the colony?

CORRECT ANSWER : 1. Restrictions on land

ownership 2. Prohibition 3. Prohibition of slavery

Question 12: Who made a settlement at Savannah?

CORRECT ANSWER : James Oglethorpe

Question 13: Who won the Battle of Bloody Marsh?

CORRECT ANSWER : 1742, British victory over the

Spanish

Question 14: What was GA's government in 1752 as a

Royal Colony?

  • | Page

CORRECT ANSWER : Bicameral - Upper House and

House of Commons

Question 15: Who was allowed to vote in 1752 in GA?

CORRECT ANSWER : White males who owned over 50

acres of land

Question 16: GA was the only one of the 13 colonies not

represented in the 13th Congress. True or False?

CORRECT ANSWER : True

Question 17: Which was the last state to join the rebellion

against Great Britain?

CORRECT ANSWER : GA

Question 18: What was the first document of GA?

CORRECT ANSWER : The Rules and Regulations

Question 19: Who were the 3 GA representatives that

signed the Declaration of Independence?

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 18, 2025
Description:

GEORGIA SOUTHERN - GA HISTORY LEGISLATIVE EXEMPTION EXAM | LAT EST UPDATE | RATED A+ Question 1: What is the Appalachian Plateau? CORRECT ANSWER : Smallest region, NW corner of the state. Flat and ...

Get this document $30.00