FiCEP Exam Questions and Answers

Study Guides Aug 18, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

FiCEP Exam Questions and Answers With Complete Solutions Graded A+

Question 1: Which cycle describes members who are just

surviving and living paycheck to paycheck?

CORRECT ANSWER : Earn/Spend/Earn/Spend

Question 2: Financial counselors who don't use what they

know about hemispheric thinking may fall into the trap of:

CORRECT ANSWER : Presenting information to a member

in a manner that might not be the best way to communicate

Question 3: Using a hard approach, rather than a soft

approach, with members:

CORRECT ANSWER : Communicates in an orderly,

specific, and straight-forward way

Question 4: The Johari Window describes four zones. When

working with a member, the Hidden Zone represents:

CORRECT ANSWER : Information that is known to the

member and not the counselor

Question 5: Which type of counseling should a consumer use

when a member is preparing for a large purchase?

CORRECT ANSWER : Preventive

Question 6: What is NOT a vital counselor skill?

CORRECT ANSWER : Asking close-ended questions

Question 7: An example of pacing is when a counselor:

CORRECT ANSWER : Matches the member's energy level

Question 8: What is NOT a step in the change process?

CORRECT ANSWER : Not revising the plan

Question 9: What decision making tool is best to use when

considering all forces in favor or against a plan so decision can be made?

CORRECT ANSWER : Force-field analysis

Question 10: What is the first step of the counseling process?

CORRECT ANSWER : Collect member data

Question 11: It is best to divide a budget into which cycle?

CORRECT ANSWER : Monthly

Question 12: What provides a credit history including debt

repayment practices for an individual?

CORRECT ANSWER : Credit report

Question 13: When discussing a member's budget analysis,

build in assumptions and adjustments to make sure the process allows for a...

CORRECT ANSWER : 12-month cycle

Question 14: What is not a step that will reduce debt?

CORRECT ANSWER : Borrowing money from payday

lenders

Question 15: Increasing a monthly payment beyond the

minimum required by the credit issuer is known as:

CORRECT ANSWER : Paying more on the principal

Question 16: One advantage of leasing a car is:

CORRECT ANSWER : Locked into a contract

Question 17: When determining if a vehicle is affordable, one

should consider the:

CORRECT ANSWER : Purchase price, maintenance costs,

insurance costs

Question 18: What type of savings helps one cope when the

unthinkable occurs?

CORRECT ANSWER : Emergency

Question 19: A good action plan includes:

CORRECT ANSWER : A list of steps and timeline for the

member to complete

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 18, 2025
Description:

FiCEP Exam Questions and Answers With Complete Solutions Graded A+ Question 1: Which cycle describes members who are just surviving and living paycheck to paycheck? CORRECT ANSWER : Earn/Spend/Earn...

Get this document $30.00