Exam with Correct Answers

Study Guides Aug 2, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

Colorado Mental Health Jurisprudence Exam with Correct Answers

Question 1: A regulated professional has reasonable cause to

believe an at-risk elder is at imminent risk of mistreatment.Under the Colorado Revised Statutes, the mental health practitioner is required to do...

CORRECT ANSWER: The mental health practitioner must

report the suspected mistreatment to law enforcement within 24 hours. This can be done by contacting local law enforcement or the county department of human services' Adult Protective Services (APS).

Question 2: What is the requirement for a regulated

professional who is referred by the applicable board to a peer health assistance program?

CORRECT ANSWER: Any mental health professional who

is referred by the applicable board to a peer health assistance program shall enter into a stipulation with the board pursuant to section 12-43-223 (6) before participating in the program.

Question 3: A regulated professional violates the Colorado

Mental Health Act if he or she does which of the following?

CORRECT ANSWER: Promotes the sales of goods

Question 4: A regulated professional administers, scores, and

interprets a battery of three or more tests to determine the presence or extent of a client's cognitive impairment. Which of the following are required to lawfully engage in this ADVANCED USE of testing?

CORRECT ANSWER: 1,3,4, and 5 only

Question 5: Which of the following is a prohibited activity or

provides conclusive evidence of a violation of the state's Mental Health Practice Act?

CORRECT ANSWER: 1, 2, and 4 only

  • a disciplinary action taken against the regulated
  • professional in another state, which has substantially similar grounds for discipline pursuant to Article 245 in Title 12,

C.R.S.

  • a certified copy of a malpractice judgment issued by a court
  • with jurisdiction over a regulated professional

  • a certified copy of a judgment issued by a court with
  • jurisdiction over a regulated professional indicating the individual pleaded guilty to a felony

Question 6: A regulated professional who has direct

knowledge of a prohibited activity by another regulated professional has a duty to report the violation to the applicable board under which of the following conditions?

CORRECT ANSWER: 1, 2, 4 and 5

Question 7: Which one of the following is applicable when a

board has reasonable grounds to believe that a regulated

professional has committed any act or failed to act pursuant to the grounds established in CRS § 12-245-224 or CRS § 12-

245-228?

CORRECT ANSWER: A regulated professional who holds

more than one credential under the state's Mental Health Practice Act is subject to disciplinary action by all boards that regulate him or her per the findings, conclusions, and final agency order of the first board to take disciplinary action.

Question 8: Which of the following are subject to regulation

by the mental health boards set forth in Title 12 ("Professions and Occupations"), Article 245 ("Mental Health") of the Colorado Revised Statutes ("Mental Health Practice Act")?

CORRECT ANSWER: 1, 3, and 5 only

  • (Mental health professionals with provisional licenses)
  • (Employment or rehabilitation counselors practicing
  • psychotherapy)

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 2, 2025
Description:

Colorado Mental Health Jurisprudence Exam with Correct Answers Question 1: A regulated professional has reasonable cause to believe an at-risk elder is at imminent risk of mistreatment. Under the C...

Get this document $30.00