DOT MEDICAL EXAMINER QUESTIONS

Study Guides Aug 18, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

DOT MEDICAL EXAMINER QUESTIONS

AND ANSWERS

Question 1: A 30 year old driver presents for a biennial

recertification. The driver notes in his hx he's had 3 episodes of BPV 6 months ago but has been asymptomatic since. He provides a letter from his neurologist stating he is cleared to work w/o restrictions.Exam is negative with no abnormalities. How long may he be qualified?

  • disqualified due to not waiting the recommended
  • period

  • qualified up to 2 years
  • refer to tilt table test
  • refer for CT of brain

CORRECT ANSWER: B

Question 2: Use of muscle relaxants such as skelaxin,

soma, or flexeril is disqualifying

CORRECT ANSWER: false

Question 3: Drivers diagnosed with the following motor

neuron disease are disqualified per FMCSA

  • ALS
  • peripheral neuropathy
  • fibromyalgia
  • myofascial pain syndrome

CORRECT ANSWER: A

Question 4: According to the FMCSA, the driver

requiring insulin may be certified for a max of

  • 12 months
  • 6 months
  • disqualified
  • two years

CORRECT ANSWER: A

Question 5: A driver who has an ICD can be certified for

what period of time when he or she has clearance from a cardiologist

  • 6 months
  • 1 year
  • 2 years
  • disqualified

CORRECT ANSWER: D

Question 6: To pass the vision exam, a visual acuity of ....

corrected or uncorrected is required in each and both eyes

  • 20/50
  • 20/40
  • 20/60
  • 20/100

CORRECT ANSWER: B

Question 7: What eye conditions must you ask the driver

about and if indicated request a specialist?

  • retinopathy
  • cataracts
  • aphakia
  • glaucoma
  • all of the above

CORRECT ANSWER: E

Question 8: A driver with monocular vision may apply

for a federal vision exemption if they are otherwise medically qualified

CORRECT ANSWER: true

Question 9: Examiner can only certify a driver with

corrective lenses for up to 1 year per FMCSA

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 18, 2025
Description:

DOT MEDICAL EXAMINER QUESTIONS AND ANSWERS Question 1: A 30 year old driver presents for a biennial recertification. The driver notes in his hx he's had 3 episodes of BPV 6 months ago but has been ...

Get this document $30.00