CSLB CONTRACTORS LAW BUSINESS EXAM

Study Guides Aug 2, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

CSLB CONTRACTOR'S LAW & BUSINESS EXAM

/ COMPREHENSIVE STUDY GUIDE – EXPERT

STRATEGIES, REVIEW OF KEY QUIZZES, AND

PRACTICE QUESTIONS FOR GUARANTEED

SUCCESS / NEWEST

Question 1: A contractor has had a problem with employees

stealing tools and equipment from job sites. When conducting job interviews, may the contractor ask prospective employees about their arrest records?

CORRECT ANSWER : It is not legal to ask prospective

employees about arrests not leading to convictions.

Question 2: Is it legal for a contractor to require employees to

take lie detector tests?

CORRECT ANSWER : It is not legal for the contractor to

require lie detector tests, but it would be legal for a federal, state, or local public agency to require lie detector tests of their employees.

Question 3: Ms. Gomez applies for a job. Of the following, the

only reason an employer may lawfully deny her employment is:

a) She is a member of a minority group

b) She has no work experience or Social Security number

  • | Page

c) She is over 40 years old

d) She is pregnant

CORRECT ANSWER : b) She has no work experience or Social

Security number

Question 4: A contractor is looking for an insurance policy to

cover a high degree of exposure to risk. Of the following, which policy would be best for this purpose?

a) General liability

b) Umbrella

c) Workers' compensation

d) Property

CORRECT ANSWER : b) Umbrella

Question 5: A contractor entered into a home improvement

contract for more than $500 with Mrs. Swenson to remodel her kitchen and bathroom. The contract calls for a down payment before work is to begin. According to the Business and Professions Code, how much may the contractor accept from Mrs. Swenson as down payment for the work?

CORRECT ANSWER : The down payment is limited to $1000

or 10% of the total price, whichever is less.

  • | Page

Question 6: How often are you required to pay sales tax?

CORRECT ANSWER : It depends on the expected amount of

taxable sales.

Question 7: Once a budget is finalized, the:

a) Contractor should do the best possible job of staying within

the budget

b) Owner should not expect any change orders

c) Contractor is not responsible for any budget overruns

d) Budget cannot be altered

CORRECT ANSWER : a) Contractor should do the best possible

job of staying within the budget

Question 8: A contractor and a homeowner sign a home

solicitation contract. If the owner lawfully cancels the contract, how long does the contractor have to pick up unused materials that were delivered to the owner's property?

CORRECT ANSWER : Within 20 days after cancellation

  • | Page

Question 9: When purchasing insurance, what is the best way to

choose among different companies?

a) Reputation only

b) Cost and coverage

c) Coverage only

d) Cost only

CORRECT ANSWER : b) Cost and coverage

Question 10: Of the following, which document is usually

delivered first in a transaction involving a home improvement contract?

a) Mechanics Lien Warning

b) Notice of Right to Cancel

c) Contract

d) Preliminary Notice

CORRECT ANSWER : a) Mechanics Lien Warning

Question 11: How must a client submit a claim for service or

repair of a defect on fit and finish items after a remodel?

CORRECT ANSWER : A client may use the normal customer-

service procedures agreed to between the client and the

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 2, 2025
Description:

CSLB CONTRACTOR'S LAW & BUSINESS EXAM / COMPREHENSIVE STUDY GUIDE – EXPERT STRATEGIES, REVIEW OF KEY QUIZZES, AND PRACTICE QUESTIONS FOR GUARANTEED SUCCESS / NEWEST Question 1: A contractor has h...

Get this document $30.00