- | Page
CSLB CONTRACTOR'S EXAM PRACTICE
QUESTIONS AND ANSWERS LATEST UPDATE
Question 1: An employer remits State disability taxes withheld
from an employees wages to what agency?
CORRECT ANSWER : Employment Development Department
Question 2: Which act establishes the rights of workers to
organize into unions and negotiate contracts?
CORRECT ANSWER : National Labor Relations Act of 1935
Question 3: A contractor has had a problem with employees
stealing tools and equipment from job sites. When conducting job interviews, may the contractor ask prospective employees about their arrest records?
- It is legal to ask prospective employees about arrests not
- It is not legal to ask prospective employees about arrests not
- It is legal for a private employer to ask about arrests not
leading to convictions.
leading to convictions.
leading to convictions, but it would not be legal for city or county agencies to ask about such arrests.
- | Page
- It is legal for a private employer to ask about arrests leading
to convictions, but it would not be legal for a federal, state, or local public agency to do so.
CORRECT ANSWER : It is not legal to ask prospective
employees about arrest not leading to convictions.
Question 4: Why would a contractor have a case in Superior
Court?
CORRECT ANSWER : If it is a dispute of more than $25,000 it
can be transferred to Superior Court.
Question 5: Which would not have to be reported to DOSH
immediately or within 24 hours?
- Death from a three-story fall.
- Drunken crane operator hits a high-voltage power line
- Car accident in which an employee steps onto a public road,
- Employee falls off forklift and suffers a sever back injury.
gets hit by a car, and suffers a concussion.
CORRECT ANSWER : Car accident in which an employee steps
onto a public road, gets hit by a car, and suffers a concussion.
- | Page
Question 6: A general contractor has obtained bids from several
subcontractors for a private project. He notices that one bid is substantially lower than the rest. Is it ethical and a good business practice for this contractor to inform the subcontractor that the bid is substantially lower than the bids of the other subcontractors?
CORRECT ANSWER : Yes. If the contractor has reason to
believe that the subcontractor has made an error in preparing his bid, the contractor should notify the subcontractor of the apparent error, but the contractor may not disclose the amounts of the other bids.
Question 7: An employer must furnish an employee with a
completed IRS Form W-2 (Wage and Tax Statement) by:
CORRECT ANSWER : The 31st of January.
Question 8: After a job is completed, the owner decides to have
additional work done. How should the contractor proceed?
CORRECT ANSWER : Write a new contract and ask the owner
to sign it.
- | Page
Question 9: The purpose of a 20-day preliminary notice for
private work is to?
CORRECT ANSWER : Notify the owner that the person or firm
who sent the notice has improved the property.
Question 10: Is it legal for a contractor to pay employees in
cash?
CORRECT ANSWER : Yes, if the contractor provides each
employee with a wage deduction statement semimonthly or at the time of each wage payment.
Question 11: You are bidding on a job with plans drawn by the
owner. You notice a code violation and bring it to the attention of the owner. The owner declines to remedy the code violation and tells you not to worry. What should you do?
CORRECT ANSWER: Decline to bid the work.
Question 12: On a time-and-materials job, you should:
CORRECT ANSWER : Add profit and overhead to labor and
materials