CS6515 - ALGORITHMS- EXAM 1

Study Guides Aug 18, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

CS6515 - ALGORITHMS- EXAM 1

COMPLETE QUESTIONS A ND

SOLUTIONS

Question 1: What are the steps to solve a Dynamic

Programming Problem?

CORRECT ANSWER: 1. Define the Input and Output.

  • Define entries in table, i.e. T(i) or T(i, j) is...
  • Define a Recurrence relationship - Based on a

subproblem to the main problem. (hint: use a prefix of the

original input 1 < i < n).

  • Define the Pseudocode.
  • Define the Runtime of the algorithm. Use Time
  • Function notation here => T(n) = T(n/2) + 1...

Question 2: What are the types of subproblems in

Dynamic Programming?

CORRECT ANSWER: Input = x1, x2, ..., xn

1) Subproblem = x1, x2, ..., xi ; O(n)

  • | Page

2) Subproblem = xi, xi+1, ..., xj ; O(n^2) Input = x1, x2, ..., xn; y1, y2, ..., ym 1) Subproblem = x1, x2, ..., xi; y1, y2, ..., yj ; O(mn) Input = Rooted Binary Tree 1) Subproblem = Smaller rooted binary tree inside the Input.

Question 3: What is the formula for a Geometric Series?

CORRECT ANSWER: Given r = common ratio and a =

first term in series => a + ar + ar^2 + ar^3 + ... + ar^(n-1) => a * [(1 - r^n) / (1-r)]

Question 4: What is the formula for an Arithmetic Series?

CORRECT ANSWER: Given d = common difference

and a = first term in series => a + (a + d) + (a + 2d) + ... + (a + (n-1)d)

  • | Page

Sum = n/2 [2a + (n-1)d]

Question 5: How do you solve recurrences using the

Master Theorem?

CORRECT ANSWER: If T(n) = aT([n/b]) + O(n^d) for

constants a>0, b>1, d>=0:

T(n) = { O(n^d) if d > logb(a) O((n^d)logn) if d = logb(a) O(n^(logb(a))) if d < logb(a) }

Question 6: What are the Nth roots of Unity?

CORRECT ANSWER: (1, 2PIj/n) for j = 0, 1, ..., n-1

*Around the Unit Circle!

Question 7: What are the steps to solve for FFT?

  • | Page

CORRECT ANSWER: 1) Write out Matrix Coefficient

Form based on n (size of input) Mn(w) = [ 1 1 ... 1

  • w ... w^n-1
  • ...

  • w^n-1 ... w^((n-1)*(n-1)) ]
  • 2) Find value for w = e^(2PIi)/n, Substitute in Mn(w).3) For the input coefficients into nx1 matrix. I.E. [4 0 1 1], let known as B.

4) Evaluate FFT:

a) FFT of Input = Mn(w) x B

b) Inverse FFT of Input = 1/n * Mn(w^-1) x B

Question 8: What is Euler's Formula?

CORRECT ANSWER: e^ix = cosx + isinx

Question 9: What are the multiples of the imaginary

number i?

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 18, 2025
Description:

CS6515 - ALGORITHMS- EXAM 1 COMPLETE QUESTIONS A ND SOLUTIONS Question 1: What are the steps to solve a Dynamic Programming Problem? CORRECT ANSWER: 1. Define the Input and Output. 2. Define entrie...

Get this document $30.00