CORRECT ANSWER : YES

Study Guides Aug 2, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

Texas LPC Jurisprudence Exam Latest Graded A+

Question 1: What assessments are LPCs NOT able to

use?

CORRECT ANSWER : Standardized projective

techniques such as Rorschach Ink Blot, Roberts Apperception Test, Thematic Apperception.

Question 2: Does the Texas occupational code have a

separate specialization for art therapy?

CORRECT ANSWER : YES

Question 3: Can a LPC diagnose or treat a physical

condition or D/o?

CORRECT ANSWER : No

Question 4: How long is a Board members term?

CORRECT ANSWER : 6 years w/ the terms of 3

members expiring Feb 1 of each odd-numbered year

Question 5: What 3 places does the Board establish

consumers receive info on directing complaints?

CORRECT ANSWER : 1-written contracts for services,

2-sign prominently displayed in the place of business & 3-bill for services provided by persons regulated by the board.

Question 6: Can the board request the department issue a

subpoena to compel the attendance of a relevant witness?

CORRECT ANSWER : YES

Question 7: Are formal charges by the board against the

holder of the license confidential?

CORRECT ANSWER: No, the nature of charges,

disciplinary proceedings & final disciplinary actions including warnings & reprimands by the board are subject to disclosure.

Question 8: Does an LPC have to display their license?

CORRECT ANSWER : Yes, in an appropriate in public

manner.

Question 9: How frequently does an LPC have to renew

their license?

CORRECT ANSWER : Biennially w/ no violations of the

chapter & w/ appropriate continuing education requirements met.

Question 10: When does the board notify an LPC that the

license is expiring?

CORRECT ANSWER : No later than the 30th day before

the expiration date of the license.

Question 11: What happens when a license has been

expired for one year or more?

CORRECT ANSWER: A new license can be obtained by

complying with the requirements & procedures for obtaining an original license.

Question 12: When is an LPC subject to disciplinary

action by the board?

CORRECT ANSWER : 1-violates the chapter, rule or

code of ethics; 2-commits an act for which the license holder is liable under the civil practice and remedies code; 3-is legally committed to an institution because of mental incompetence from any cause; 4-directly or indirectly offers to pay or agrees to except remuneration to or from any person for securing or soliciting a patient or patronage.

Question 13: If an LPC is subject to disciplinary action

the board can...

CORRECT ANSWER : 1-revoke or suspend the person's

license; 2-refuse to renew the persons license; 3-suspend the persons license and place the person on probation with the license suspension probated; 4-Reprimand the person.

Question 14: Is the license holder entitled to a hearing

before a sanction is imposed by the board?

CORRECT ANSWER : Yes, conducted by the State

Office of Administrative Hearings.

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 2, 2025
Description:

Texas LPC Jurisprudence Exam Latest Graded A+ Question 1: What assessments are LPCs NOT able to use? CORRECT ANSWER : Standardized projective techniques such as Rorschach Ink Blot, Roberts Appercep...

Get this document $30.00