Ammo 63 U.S. ARMY EXPL SAFETY FAMILIARIZATION Defense
Ammunition Center_Ammo-63-DL: U.S.
Army Explosives Safety
Question 1: A flare produces illumination using a chemical
reaction that moves at subsonic speeds (slower than the speed of sound). What term applies to this reaction?
CORRECT ANSWER : C
Question 2: Stability refers to an A&E item's potential to
CORRECT ANSWER : Deterioration of A&E during storage;
factors affecting stability are time, temperature, and moisture
Question 3: Which explosive train propels (launches) the
projectile?
CORRECT ANSWER : B
Question 4: A pyrotechnic is an example of a low explosive
because it
CORRECT ANSWER : A
Question 5: A projectile's booster detonates. What type of
explosive is it?
CORRECT ANSWER : B
Question 6: What are two ways to recognize an ammo item is
inert?
CORRECT ANSWER : A and C
Question 7: CS (tear gas) contains riot control agents. Using
the chemical group job aid, in what chemical group does it belong?
CORRECT ANSWER : B
Question 8: We have an expert-written solution to this
problem! Using the chemical group job aid, what are two hazards of Chemical Group D?
CORRECT ANSWER : A and D
Question 9: "A pallet holds 12 rounds. Each round contains
17.5 lb NEW. What is the total NEW for this pallet?"
CORRECT ANSWER : D
Question 10: What is the purpose of intermagazine distance
(IMD) and intraline distance (ILD)?
CORRECT ANSWER : D
Question 11: HC/D 1.3 material presents what type of hazard?
CORRECT ANSWER : Mass Fire
Question 12: Which Hazard Class 1 division has
fragmentation as its primary hazard?
CORRECT ANSWER: B
Question 13: Use the Yellow Book to find an ammo item's
CORRECT ANSWER : B
Question 14: "Consider the following: A pallet contains ammunition marked with DODIC G930. Each pallet holds 54 boxes of ammo. Each box holds 16 rounds. Using the Yellow Book, what is the total NEW of this pallet?"
CORRECT ANSWER : D
Question 15: Once a hazard is identified, what elements are
considered to assess the hazard?
CORRECT ANSWER : Probability and Severity
Question 16: Which storage and handling requirement applies
to black powder?
CORRECT ANSWER : Store in bulk in dry magazines with
conductive floors. Do not store in inhabited buildings or buildings heated by stoves or open fire.
Question 17: Which storage requirement does not apply to
shaped charges?