CORRECT ANSWER : 9 - Jurisprudence| verified Question 1: Official na...

Study Guides Aug 2, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

PA State Board of Funeral Directors Exam:

Jurisprudence| verified

Question 1: Official name of the Board

CORRECT ANSWER : State Board of Funeral Directors of the

Department of State of the Commonwealth

Question 2: How many members serve on the board?

CORRECT ANSWER : 9

Question 3: How are members of the board appointed?

CORRECT ANSWER : Appointed by the Governor with advice

and consent of the Senate.

Question 4: What are the qualifications of board members?

CORRECT ANSWER : Must be licensed funeral directors of

good moral character who have practiced for 10 years

Question 5: How long is the term for members of the board?

CORRECT ANSWER : 5 years

  • | Page

Question 6: What happens at the end of a board member's term

if a successor has not been appointed?

CORRECT ANSWER : Member will continue to serve for a

period not to exceed 6 months

Question 7: What are the leadership offices on the board?

CORRECT ANSWER : Chairman and Secretary

Question 8: What is the compensation/remuneration for the

board members and officers?

CORRECT ANSWER : $60 dollars per diem and reasonable

travel and other expenses

Question 9: How many members constitutes a quorum for the

board?

CORRECT ANSWER: 5

Question 10: How can a board member be removed from the

board prior to completion of his or her term?

  • | Page

CORRECT ANSWER : Failure to attend 3 consecutive meetings

shall forfeit his seat unless the absences are excused due to illness or death of an immediate family member

Question 11: What would be an ultra vires act for the board?

CORRECT ANSWER : To regulate beyond the scope of their

authority; e.g. to attempt to place regulations on outside hair dressers who come to funeral homes to style and cut the hair of a decedent.

Question 12: What is the ultimate license which an individual

may acquire from the board?

CORRECT ANSWER : The Funeral Director's License

Question 13: What are the requirements to obtain a funeral

director's license in PA?

CORRECT ANSWER: 1. US citizen age 21 or older

  • Graduated High School
  • Graduated from approved Mortuary School
  • One year resident internship
  • Passed the National Board Exam
  • | Page
  • Passed the State Board Exam

Question 14: What acts constitute "funeral directing?"

CORRECT ANSWER : - Care of the deceased

  • Burial or cremation or embalming
  • Transportation of the deceased
  • Supervision of burial or other disposal
  • Making arrangements for funeral services
  • Selling funeral merchandise for use in a funeral service
  • Making financial arrangements to render funeral services

Question 15: Give examples of conduct that is performed in the

funeral industry but is not included in the definition of funeral directing

CORRECT ANSWER: Application of cosmetics, preparing the

hair of the deceased, selling items commonly used for funeral services for means outside of funeral service

Question 16: What conduct will enable disciplinary action from

the board?

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 2, 2025
Description:

PA State Board of Funeral Directors Exam: Jurisprudence| verified Question 1: Official name of the Board CORRECT ANSWER : State Board of Funeral Directors of the Department of State of the Commonwe...

Get this document $30.00