Texas Class A Barber State Board Written 6th Edition Questions and Answers (Verified Answers)
Question 1: 3 types of straight lines used in haircutting
CORRECT ANSWER : horizontal, vertical, diagonal
Question 2: the body's ability to destroy and resist pathogens
CORRECT ANSWER : immunity
Question 3: cape types in barbering
CORRECT ANSWER : shampoo (waterproof) and
haircutting
Question 4: Cost for a Class A Barber certificate and renewal
CORRECT ANSWER : $55
Question 5: How often the Class A barber certificate is
renewed
CORRECT ANSWER : every 2 years
Question 6: the process that destroys all microbial life
including spores
CORRECT ANSWER : sterilization
Question 7: in this cut, all hair strands are cut to the same
length at a 90 degree elevation, straight out from where the hair grows
CORRECT ANSWER : uniform-layered cut
Question 8: single-process haircolor
CORRECT ANSWER : deposits color and lightens at the
same time
Question 9: loose skin tends to do this, and can result in nicks
or cuts
CORRECT ANSWER : push out in front of the razor
Question 10: in a perm, this placement results from wrapping
the hair at a 45 degree angle below the perpendicular (or 90 degree) base
CORRECT ANSWER : off-base
Question 11: parting subsections opposite from the elevation
or direction the hair was cut to ensure the precision of the cut or blend
CORRECT ANSWER : cross-checking
Question 12: The essential elements in human hair are
CORRECT ANSWER : carbon, oxygen, hydrogen, nitrogen,
and sulfur
Question 13: partial or total removal of natural or artificial
pigment from the hair
CORRECT ANSWER : hair lightening
Question 14: while the right hand holds and strokes the razor,
the fingers of the left hand
CORRECT ANSWER : gently stretch the skin in area being
shaved
Question 15: contact with broken skin, blood, body fluid, or
other potentially infectious materials, as a result of an employee doing their duties
CORRECT ANSWER : exposure incident
Question 16: if you come across a client with head lice a
barber should
CORRECT ANSWER : stop services immediately and refer
the client to a physician for proper care
Question 17: in a second-time over shave what stroke is used,
and how?
CORRECT ANSW ER: free hand stroke, across the grain
Question 18: before you remove your gloves during an
exposure incident