Canfitpro Fitness Instructor Specialist Exam Test Bank New Latest Version with All Questions and 100% Correct Answers
Question 1: How many strength training sessions per week
should one complete?
CORRECT ANSWER: 2-4
Question 2: What are some benefits of muscle conditioning?
CORRECT ANSWER: - Prevents Osteoporosis
- Improves Strength for cardio respiratory training
- Reduces the loss of muscle mass due to aging/lack of
- Compliments healthy weight
- Makes everyday life easier
- Improves core strength & posture
exercise
Question 3: What are the 3 types of muscle contractions?
CORRECT ANSWER: Isotonic=concentric=shortening eg.
bicep curl - mvmnt occurs when muscle contracts w/ enough force to shorten Isotonic=eccentric-=lengthening-or relaxing- w/tension as a force is exerted, it lengthens eg. "breaking a car" Isometric=static contraction-force to counteract opposing force eg. plank
Question 4: What does FITT stand for?
CORRECT ANSWER: Frequency
Intensity Time Type of exercise
Question 5: What is a distal attachment?
CORRECT ANSWER: Away from the body
Muscle insertion
Question 6: What is a proximal attachment?
CORRECT ANSWER: Toward the body
Muscle origin
Question 7: The process in which gases are exchanged in the
lungs is called...
CORRECT ANSWER: Diffusion - the exchange of Oxygen
and Carbon Dioxide in the lungs
Question 8: Improving flexibility involves stretching and
lengthening exercises. This is called..
CORRECT ANSWER: What is Muscular Conditioning?
Question 9: What are the primary components of fitness?
CORRECT ANSWER: C- cardio respiratory capacity
M.C - muscle conditioning F - flexibility B - body composition
Question 10: What are 5 secondary components of fitness?
CORRECT ANSWER: S - speed
P - power A - agility M - mental capacity/capability B - balance
Question 11: Explain I.N.T.R.O
CORRECT ANSWER: I - introduce yourself to your class
N - name the class you are teaching T - talk about the class components R - reassure newcomers O - organize class & equipment
Question 12: What are some benefits of a warm up?
CORRECT ANSWER: W - warms muscles
I - reduces injury H - increases heart rate M - prepares the mind, mental capacity B - increases blood flow and O2 levels