CORRECT ANSWER : 1, 5

Study Guides Aug 18, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

CPO Certified Pool Operator Exam Questions and Answers (Verified Answers) Question 1: Whole range chlorine in a pool: ____ to _____

CORRECT ANSWER : 1, 5

Question 2: Ideal range chlorine in a pool: ____ to _____

CORRECT ANSWER : 2, 4

Question 3: Whole range chlorine in a spa: ____ to _____

CORRECT ANSWER : 2, 10

Question 4: Ideal range chlorine in a spa: ____ to _____

CORRECT ANSWER : 3, 5

Question 5: 4 types of solid chlorine

CORRECT ANSWER : calcium hypochlorite, lithium

hypochlorite, trichlor, dichlor

Question 6: Liquid chlorine

CORRECT ANSWER : sodium hypochlorite (NaOCl)

Question 7: How active is gas chlorine

CORRECT ANSWER : 100%

Question 8: The active killing form of chlorine in water

CORRECT ANSWER : hypochlorous acid (HOCl)

Question 9: HOCl = ______

CORRECT ANSWER : H+ (hydrogen ion) + OCl-

(hypochlorite ion)

Question 10: Most common granular chlorine (pH range)

CORRECT ANSWER : calcium hypochlorite (8.5 - 11, used

to super chlorinate water)

Question 11: Not common form of chlorine due to low active

strength (pH)

CORRECT ANSWER : lithium hypochlorite (10.8)

Question 12: Tablet/stick chlorine usually used in erosion

feeder (pH - what will it do?)

CORRECT ANSWER : trichlor (2.8 - 3.5, lower alkalinity

and pH over time)

Question 13: Salt used as a disinfectant (pH)

CORRECT ANSWER : dichlor (6.7 - common in vinyl lined

pools)

Question 14: Most common type of chlorine used (pH)

CORRECT ANSWER : sodium hypochlorite (NaOCl - 13)

Question 15: ______ needs special training to use and has a

pH of ____ and will _____ when added to water

CORRECT ANSWER : gas chlorine, 0, lower pH

Question 16: Chlorine is most effective as a pH of _____

CORRECT ANSWER : 7.5

Question 17: Active disinfectant in the water

CORRECT ANSWER : free chlorine (FC)

Question 18: FC is determined by the ______ test and is

maintained between ____ and ____ ppm

CORRECT ANSWER : DPD, 2, 4

Question 19: Equal to the amount of hypochlorous acid

(HOCl) and the amt of hypochlorite ions (OCl-)

CORRECT ANSWER : free chlorine (fc)

Question 20: The result of free chlorine reacting with organic

compounds

CORRECT ANSWER : combine chlorine (CC)

Question 21: Common name and max for pools and spas for

combine chlorine

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 18, 2025
Description:

CPO Certified Pool Operator Exam Questions and Answers (Verified Answers) Question 1: Whole range chlorine in a pool: ____ to _____ CORRECT ANSWER : 1, 5 Question 2: Ideal range chlorine in a pool:...

Get this document $30.00