CONCRETE BATCH PLANT

Study Guides Aug 18, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

CONCRETE BATCH PLANT

OPERATOR EXAM (FDOT) |

QUESTIONS & ANSWERS

(VERIFIED) | LATEST UPDATE |

GRADED A+

Question 1: Stockpiles of aggregate shall be maintained in

a well-drained condition in order to:

CORRECT ANSWER: Minimize Free Water Content

Question 2: Coarse aggregate stockpiles must be

sprinkled for at least how many hours prior to batch for FDOT?

CORRECT ANSWER : 24

Question 3: Free moisture of the aggregate means:

CORRECT ANSWER : Moisture on the surface of an

aggregate that is above and beyond the absorbed moisture in the aggregate

  • | Page

Question 4: If the moisture test is done other than by the

cook-out method, how often shall the other methods be verified?

CORRECT ANSWER : Each week

Question 5: For drill shaft concrete, the quantity of

cement replaced with fly ash shall be:

CORRECT ANSWER : 33 thru 37%

Question 6: In concrete, which material has a specific

gravity of one?

CORRECT ANSWER : Water

Question 7: What is the air content range for all classes of

structural concrete except Class IV Shaft?

CORRECT ANSWER : 1.00 thru 6.00%

Question 8: When can unmetered water be added to the

concrete?

CORRECT ANSWER : Not at all

  • | Page

Question 9: Do not allow the total number of revolutions

at mixing speed to exceed:

CORRECT ANSWER : 160 Revolutions

Question 10: After all materials have been charged into

the transit mixer drum, the concrete must be mixed at how many revolutions at the plant before leaving for the project?

CORRECT ANSWER : 70 to 100

Question 11: When the water meters/scales are calibrated,

prior to production, at what frequency should they be checked thereafter?

CORRECT ANSWER : 3 months

Question 12: To what accuracy should the scales for

weighing cement, pozzolan, slag, and aggregates at the plant be maintained?

  • | Page

CORRECT ANSWER : 0.5% of maximum load

normally handled

Question 13: For concrete containing a water-reducing

retarding admixture, in an agitator truck, the maximum

time for depositing the concrete shall not exceed:

CORRECT ANSWER : 90 minutes

Question 14: If a load of concrete has been rejected due to

excessive slump, the concrete may remain in the

transporting vehicle to reduce the slump:

CORRECT ANSWER : Is not allowed

Question 15: Who places the orders for concrete with the

producer?

CORRECT ANSWER: The contractor

Question 16: The minimum normal sampling frequency

for the chloride content of structural concrete is:

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 18, 2025
Description:

CONCRETE BATCH PLANT OPERATOR EXAM (FDOT) | QUESTIONS & ANSWERS (VERIFIED) | LATEST UPDATE | GRADED A+ Question 1: Stockpiles of aggregate shall be maintained in a well-drained condition in order t...

Get this document $30.00