CLEP BIOLOGY STUDY GUIDE QUESTIONS

Study Guides Aug 2, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | P a g e

CLEP BIOLOGY STUDY GUIDE QUESTIONS

AND VERIFIED ANSWERS| GRADE A | 100%

CORRECT

**Question 1: What are the three types of chemical bonds

mentioned?**

Answer: Covalent (peptide), Ionic, Hydrogen

**Question 2: Which type of chemical bond is the strongest?**

Answer: Covalent (when atoms share electrons)

**Question 3: Which type of chemical bond is the weakest?**

Answer: Hydrogen

**Question 4: What is the range of the pH scale?**

Answer: 14 - 0

**Question 5: What is the most acidic value on the pH scale?**

Answer: acids - 0

**Question 6: What is the most basic value on the pH scale?**

Answer: base - 14

  • | P a g e

**Question 7: What does hydrophilic mean?**

Answer: water loving

**Question 8: What does hydrophobic mean?**

Answer: water hating

**Question 9: What is diffusion?**

Answer: molecule movement from high to low concentration

gradient

**Question 10: What are carbohydrates and what are they used

for?** Answer: energy storage molecules: sugars, starches, glucose, carbons, mono and polysaccharides

**Question 11: What are nucleic acids?**

Answer: DNA and RNA

**Question 12: What are proteins?**

Answer: enzymes made from amino acids, polypeptides

**Question 13: What is osmosis?**

  • | P a g e

Answer: passive transport of water diffusion where water seeks

to have both solute concentrations across a membrane to be equal (isotonic). water wants to dilute the higher solute concentration by moving from low to high areas.

**Question 14: What is facilitated diffusion?**

Answer: specialized proteins embedded in cell membrane

permit passage of substances of a particular shape and size

**Question 15: What is the function of a lysosome?**

Answer: stores enzymes (proteins), digests macromolecules and

cell waste

**Question 16: What two organelles do plant cells have that

animal cells do not?**

Answer: chloroplasts - site of photosynthesis, cell wall

**Question 17: What are prokaryotes?**

Answer: cell without organelles or nucleus (bacteria,

pathogens), reproduce by fission (parent cell divide into 2 offspring cells), a sexual, all offspring genetically the same

**Question 18: What are eukaryotes?**

  • | P a g e

Answer: cells that contain organelles

**Question 19: What are enzymes?**

Answer: proteins that act on a substrate, catalysts are used to

speed up reaction, destroyed at high temp or a pH that is too high/low

**Question 20: What is a Gilbert Lewis dot structure?**

Answer: diagrams that show bonding between atoms of

molecule (atoms bond to make molecule)

**Question 21: What is an ionic bond?**

Answer: don’t share, donate, or accept electrons

**Question 22: What is cohesion?**

Answer: attraction between two LIKE molecules

**Question 23: What is adhesion?**

Answer: attraction between two DIFFERENT molecules

**Question 24: What is capillary action?**

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 2, 2025
Description:

CLEP BIOLOGY STUDY GUIDE QUESTIONS AND VERIFIED ANSWERS| GRADE A | 100% CORRECT **Question 1: What are the three types of chemical bonds mentioned?** Answer: Covalent (peptide), Ionic, Hydrogen **Q...

Get this document $30.00