CLEP BIOLOGY EXAM REVIEW QUESTIONS

Study Guides Aug 2, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | P a g e

CLEP BIOLOGY EXAM REVIEW QUESTIONS

AND VERIFIED ANSWERS| GRADE A | 100%

CORRECT

**Question 1: What is the key limiting factor on cell size?**

Answer: The size of a cell is limited by the ratio of its surface

area to volume.

**Question 2: Under what condition will a cell remain stable?**

Answer: A cell will only remain stable if the surface area of the

plasma membrane maintains a balance with the volume of the cytoplasm.

**Question 3: What does the salivary gland do?**

Answer: The salivary gland secretes saliva which enters the

digestive tract and aids the digestive process.

**Question 4: What did Gregor Mendel study?**

Answer: Studied the relationships between traits expressed in

parents and offspring and the genes that caused the traits to be expressed.

**Question 5: What is required for a population to become an

established part of an island ecosystem?**

  • | P a g e

Answer: In order to become an established part of an island

ecosystem there must be a population large enough to ensure successful reproduction, a food source, a suitable habitat, and a source of moisture.

**Question 6: What are lymphocytes?**

Answer: Are cells involved in immunity and are produced in

bone marrow as stem cells.

**Question 7: What do B cells do?**

Answer: Produce antibodies into the bloodstream that find and

attach themselves to foreign antigens (toxins, bacteria).

**Question 8: What do T cells do?**

Answer: Some patrol the blood for antigens, but are also

equipped to destroy antigens. They may regulate immune responses as well.

**Question 9: How do mass extinctions promote

diversification?**

Answer: Mass extinctions promote diversification because

ecological niches open up, making conditions favorable for the establishment of new, diverse species.

  • | P a g e

**Question 10: What are the common elements found in

proteins?**

Answer: Carbon, Hydrogen, Oxygen, and Nitrogen

**Question 11: What phylum are snakes in?**

Answer: Chordata

**Question 12: What is cellular respiration?**

Answer: Is the process that releases energy for use by the cell.

**Question 13: How does a hydrogen bond compare in strength

to other bonds?**

Answer: Is weaker than ionic, covalent, disulfide, or double

bonds.

**Question 14: What does a hydrogen bond involve?**

Answer: The attraction of atoms of different polarity and can be

easily broken.

**Question 15: What do ionic bonds involve?**

Answer: The transfer of electrons.

  • | P a g e

**Question 16: What do covalent bonds do?**

Answer: Share electrons.

**Question 17: How are chimpanzees related to Homo

sapiens?**

Answer: Are more closely related to Homo Sapiens than to other

apes, but Homo Sapiens did not evolve from chimpanzees.

**Question 18: When did the lineage of Homo sapiens diverge

from chimpanzees?**

Answer: About five million years ago the lineage that led to the

modern Homo Sapiens diverged from the lineage that led to the modern chimpanzee.

**Question 19: What is the evolution leading to Homo sapiens

like?**

Answer: Is more like branching out of a tree with dead ends and

new branches appearing simultaneously than like steps on a ladder.

**Question 20: What characteristic developed first in early

hominids?**

Answer: Early hominids stood upright before there was an

increase in brain size.

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 2, 2025
Description:

CLEP BIOLOGY EXAM REVIEW QUESTIONS AND VERIFIED ANSWERS| GRADE A | 100% CORRECT **Question 1: What is the key limiting factor on cell size?** Answer: The size of a cell is limited by the ratio of i...

Get this document $30.00