CHEM 1020 FINAL EXAM WITH

Study Guides Aug 18, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

CHEM 1020 FINAL EXAM WITH

COMPLETE SOLUTIONS

Question 1: What is the most electropositive element?

CORRECT ANSWER: Li

Question 2: Which of the following elements has 3

electrons in the valence (outer) shell?

CORRECT ANSWER: B

Question 3: Which of the following would you expect to

have ionic bonds?

CORRECT ANSWER: CsF

Question 4: Which of the following would you expect to

have polar covalent bonds?

CORRECT ANSWER: NF3

Question 5: Which molecule has nonpolar covalent

bonds?

  • | Page

CORRECT ANSWER: N2

Question 6: The number of electrons in the valence shell

of sulfur is?

CORRECT ANSWER: 6

Question 7: Oxygen is more electronegative than?

CORRECT ANSWER: sulfur

Question 8: The most electronegative elements in the

periodic table are generally found?

CORRECT ANSWER: toward the right in a horizontal

row and toward the top in a column

Question 9: For carbon monoxide, O has a formal charge

of?

CORRECT ANSWER: +1

Question 10: What is the formal charge of N in HNO3?

  • | Page

CORRECT ANSWER: +1

Question 11: What is the percent s character in an sp2

hybridized orbital?

CORRECT ANSWER: 33%

Question 12: The maximum number of electrons that a

molecular orbital can contain is?

CORRECT ANSWER: 2

Question 13: The approximate H-C-H bond angle in

methane is?

CORRECT ANSWER: 109.5

Question 14: The Lewis structure of methane (sp3) is?

CORRECT ANSWER: tetrahedral

Question 15: What does acyclic mean?

CORRECT ANSWER: containing no rings of atoms

  • | Page

Question 16: What does heterocyclic mean?

CORRECT ANSWER: ring shaped carbon chain which

has to have at least one atom that isn't carbon in the ring

Question 17: What is the name of the alkane that has 3

carbon atoms?

CORRECT ANSWER: propane

Question 18: Which of the following would exhibit

hydrogen bonding?

CORRECT ANSWER: CH3OH

Question 19: The more carbons an alkane has, what

happens to the boiling point?

CORRECT ANSWER: the higher the boiling point

Question 20: The boiling points of normal alkanes?

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 18, 2025
Description:

CHEM 1020 FINAL EXAM WITH COMPLETE SOLUTIONS Question 1: What is the most electropositive element? CORRECT ANSWER: Li Question 2: Which of the following elements has 3 electrons in the valence (out...

Get this document $30.00