CHEM 1020 FINAL EXAM REVIEW QUESTIONS AND

Study Guides Aug 2, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

CHEM 1020 FINAL EXAM 2023/2024 REVIEW QUESTIONS AND

CORRECT ANSWERS .

1.) what is a major difference between organic and inorganic compounds?

ANSWER: organic contain carbon

2.) what is the reason why there are so many organic compounds?

ANSWER: carbon atoms can form stable covalent bonds with other carbon atoms

3.) the vast number of organic compounds is due to the unique chemistry of carbon. this chemistry involves

ANSWER: formation of long chains& isomerism

4.) Which applies to the manner in which carbon bonds in alkanes?

ANSWER: the bonds are formed with carbon using an sp3 configuration

5.) functional groups are

ANSWER: to organic chem as polyatomic ions are to inorganic chem, are chemically bound to each other in order to develop larger molecules

6.) the alkanes represent one family of organic compounds

ANSWER: that is composed of carbon and hydrogen

7.) formulas of organic compounds

ANSWER: CH3CH2COOH, CH3CH2OH, 1 / 3

CH3CH3CH3

8.) which is an alcohol

ANSWER: CH3CH2OH

9.) what is meant by the term "saturated" when describing hydrocarbons

ANSWER: they are saturated with hydrogen and only have single bonds between carbons

10.) correct statements on the naming of organic compounds

ANSWER: many compounds have been known long enough to have common names, the naming system of organic compounds is set by IUPAC rules, & the naming system requires that the longest carbon chain must always be found

11.) cycloalkanes are

ANSWER: NOT: compounds that have a flat molecular structure, saturated hydrocarbons, or compounds that cannot have hydrogens removed and replaced by chlorine

12.) which of the following term applies to the alkanes

ANSWER: hydrophobic

13.) what is a characteristic shared by the alkanes

ANSWER: flammable 2 / 3

14.) which of the following is a use for alkanes?

ANSWER: a. fuel

  • lubricant
  • solvent

D. MORE THAN ONE IS CORRECT

15.) which of the following represent a saturated hyrdocarbon

ANSWER: C2H6

16.) All of the members of the alkane series of hydrocarbons have the general formula

ANSWER: CnH2n+2

17.) which of the following compounds can exhibit structural isomerism?

ANSWER: butane

18.) how many structural isomers are possible for compounds with a molecular formula C4H10

ANSWER: 2

19.) which is a structural isomer of 2-methylbutane

ANSWER: pentane

20.) how many structural isomers of C7H16 have 5 carbon atoms in the longest carbon chain

  • / 3

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 2, 2025
Description:

CHEM 1020 FINAL EXAM REVIEW QUESTIONS AND CORRECT ANSWERS . 1.) what is a major difference between organic and inorganic compounds? ANSWER: organic contain carbon 2.) what is the reason why there a...

Get this document $30.00