CERTIFIED VETERINARY CVA ASSISTANT

Study Guides Aug 18, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

CERTIFIED VETERINARY CVA ASSISTANT

TVMA - LEVEL 1 EXAM QUESTIONS WITH

CORRECT ANSWERS

Question 1: What is an antiseptic?

CORRECT ANSWER: Chemical agent applied to

living tissue to prevent growth and reproduction of microorganisms

Question 2: What is colic?

CORRECT ANSWER: severe abdominal pain;

syndrome caused by severe paroxsysmal pain due to disease of an abdominal organ

Question 3: What is distemper?

CORRECT ANSWER: A viral infection affecting

several species; characterized in dogs by discharges from eyes and nose, vomiting, diarrhea, coughing and seizures.

Question 4: What is a fomite?

CORRECT ANSWER: A physical object that serves to

transmit an infectious agent from person to person.(shoes, bowls, leashes, brooms, mops, ect.)

Question 5: What is Dirofilaria immitis?

CORRECT ANSWER: Heartworm

Question 6: What is Parvo or Parvovirus?

CORRECT ANSWER: A viral infection which may

affect cattle, dogs, cats and swine. Most commonly seen in dogs where the clinical symptoms are vomiting and diarrhea, often with blood, high fever and dehydration.

Question 7: What is ringworm?

CORRECT ANSWER: dermatophyte of the superficial

layers

Question 8: What is scabies?

CORRECT ANSWER: intensely pruritic dermatitis

caused by acarid mite

Question 9: What are acid detergents used for?

CORRECT ANSWER: Removes dried urine particles

Question 10: What are alkaline detergents used for?

CORRECT ANSWER: remove oils left from foods,

fecal or animal skin or hair

Question 11: What is iodine used for?

CORRECT ANSWER: sanitizes equipment

Question 12: What are Quaternary Ammonium

Compounds (quats) used for?

CORRECT ANSWER: Kills enveloped viruses (feline

Rhinotrachetitis)

Question 13: What are phenols used for?

CORRECT ANSWER: kills enveloped viruses

Question 14: What does OSHA stand for?

CORRECT ANSWER: Occupational Safety and Health

Administration

Question 15: What does PPE stand for?

CORRECT ANSWER: personal protective equipment

Question 16: What does MSDS stand for?

CORRECT ANSWER: Material Safety Data Sheet

Question 17: What is a ribonucleic acid (RNA) virus;

rhabdovirus?

CORRECT ANSWER: rabies

Question 18: What is Demodex canis?

CORRECT ANSWER: demodectic mange

Question 19: What is Sarcoptes scabiei var. canis?

CORRECT ANSWER: Sarcoptic Mange (scabies)

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 18, 2025
Description:

CERTIFIED VETERINARY CVA ASSISTANT TVMA - LEVEL 1 EXAM QUESTIONS WITH CORRECT ANSWERS Question 1: What is an antiseptic? CORRECT ANSWER: Chemical agent applied to living tissue to prevent growth an...

Get this document $30.00