CERTIFIED AML FINTECH COMPLIANCE

Study Guides Aug 18, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

CERTIFIED AML FINTECH COMPLIANCE

ASSOCIATE (CAFCA) TEST FINAL EXAM

ACTUAL EXAM COMPLETE EXAM QUESTIONS

WITH DETAILED VERIFIED ANSWERS (100%

CORRECT ANSWERS) /ALREADY GRADED A+

Question 1: What is Financial Crime?

CORRECT ANSWER: Illegal activities that typically

are economically motivated, such as money laundering, terrorist financing, sanctions, fraud, bribery, corruption, and tax evasion

Question 2: Name the three basic stages of money

laundering.

CORRECT ANSWER: Placement, layering, and

integration

Question 3: State the key differences between money

laundering and terrorist financing.

CORRECT ANSWER: Terrorist financing uses funds

to support terrorist activities, but the funds are not necessarily derived from illegal activities. Money laundering always involves the proceeds of illegal activities, typically committed by the ultimate beneficiaries of the funds.

Question 4: What are the main types of sanctions and

who do they target?

CORRECT ANSWER: Financial, economic, and trade.

They generally target individuals, organizations, and countries.

Question 5: List the three major reasons people commit

fraud, and what this model is called.

CORRECT ANSWER: The three major reasons are

pressure, opportunity, and rationalization. This model is referred to as the "Fraud Triangle".

Question 6: Name two important pieces of anti-bribery

and corruption legislation with extra-territorial reach.

CORRECT ANSWER: The Foreign Corrupt Practices

Act in the US and The UK Bribery Act 2010.

Question 7: State two differences between tax avoidance

and tax evasion.

CORRECT ANSWER: Tax avoidance uses legal

practices to reduce taxes owed, whereas tax evasion uses illegal practices to evade paying taxes owed.

Question 8: Name an example of politically exposed

persons (PEPs).

CORRECT ANSWER: Examples of PEPs include

heads of state or heads of government, senior politicians, senior government, judicial and military officials, senior executives of state-owned corporations, and important political party officials, as well as their families and close associates. Usually, PEP positions are specified in each jurisdiction's AML regulation.

Question 9: State an example of high-risk customers that

Fin Techs might encounter.

CORRECT ANSWER: Examples include customers

who sign up using false identities, customers who lie about the purpose of business relationships, front companies, companies with complex ownership structures, and customers linked to organized crime groups.

Question 10: Name some jurisdiction risks and red flags

in the FinTech sector.

CORRECT ANSWE R: Jurisdictions with higher risk

include those with poor AML regulations, high levels of corruption, inadequate frameworks to prevent financing of terrorism, and economic sanctions in place.Jurisdictions that are tax havens and those known to host shell companies are also high risk.

Question 11: Why are Fin Techs often considered to be

high-risk companies?

CORRECT ANSWER: Because of the lack of face-to-

face encounters and the speed with which a person can access financial products.

Question 12: What are some Fin Tech risks and red

flags?

CORRECT ANSWER: Non face-to-face customer

interactions and onboarding, cryptocurrencies and anonymity, faster payments, new technologies and their potential vulnerabilities, unproven business models, and undeveloped governance frameworks.

Question 13: What are the benefits to using banking as a

service provider?

CORRECT ANSWER: Faster speed to market and

overcoming regulatory complexities.

Question 14: What are card schemes?

CORRECT ANSWER: Membership-based networks

that enable a payment method, such as Visa, JCB and MasterCard.

Question 15: What are the three lines of defense in AML

compliance?

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 18, 2025
Description:

CERTIFIED AML FINTECH COMPLIANCE ASSOCIATE (CAFCA) TEST FINAL EXAM ACTUAL EXAM COMPLETE EXAM QUESTIONS WITH DETAILED VERIFIED ANSWERS (100% CORRECT ANSWERS) /ALREADY GRADED A+ Question 1: What is F...

Get this document $30.00