- | Page
NHA PHLEBOTOMY
CERTIFICATION EXAM WITH
100% CORRECT ANSWERS
Question 1: A phlebotomist has a requisition to draw
blood on a patient who has severe Downs' Syndrome.Which of the following steps should the phlebotomist take?
CORRECT ANSWER: Speak with the patient's guardian
before performing the venipuncture to ensure the explanation is understood
Question 2: Which of the following procedural steps for a
finger stick should the phlebotomist do first?
CORRECT ANSWER: Confirm the correct identity of the
patient
Question 3: A phlebotomist is drawing blood from a
patient and observes red spots. Which of the following is an appropriate action for the phlebotomist to take?
CORRECT ANSWER: Apply pressure after collecting
the specimen. The development of petechiae is a sign of
- | Page
reduced platelet function and carries an increased risk of bleeding.
Question 4: Which of the following is appropriate to use
when collecting for a chemistry test that requires serum?
CORRECT ANSWER: SST
Question 5: A phlebotomist working in a fertility clinic
draws blood from a patient who also must submit a semen sample for analysis. Which of the following should the phlebotomist tell the patient?
CORRECT ANSWER: "As soon as you collect the
specimen, keep it next to your body. We will need to submit it right away for testing." Semen samples for fertility must be delivered to the laboratory within 2 hr of collection and kept at body temperature.
Question 6: Which of the following test results are
affected when povidone iodine is used to cleanse the site for a dermal puncture?
CORRECT ANSWER: Potassium
- | Page
Question 7: Blood cultures have been ordered on a patient
in the intensive care unit. The nurse calls the phlebotomist to bring the appropriate materials. Which of the following should the phlebotomist bring?
CORRECT ANSWER: An aerobic and an anaerobic
bottle
Question 8: When a phlebotomist is distributing
laboratory results to ordering physicians, which results have priority?
CORRECT ANSWER: Pre-surgical test results are a
priority to report, because the results may alter how or if a surgery is performed.
Question 9: Which of the following can cause a
hemolyzed specimen?
CORRECT ANSWER: Shaking the collection tube
vigorously. This will cause the red blood cells to rupture, causing hemolysis.
- | Page
Question 10: Which of the following is an example of the
acceptable reporting of routine lab results?
CORRECT ANSWER: Send the results to the physician
in a marked envelope.
Question 11: Before the phlebotomist performs a
venipuncture, the patient warns the he is HIV positive.According to OSHA regulations, after donning gloves, the phlebotomist should...
CORRECT ANSWER: perform the venipuncture as
normal per OSHA regulations.
Question 12: Which of the following is an appropriate
cleanser for cleansing around the urinary meatus in a clean-catch urine collection?
CORRECT ANSWER: Benzalkonium chloride
Question 13: The phlebotomist should use a tube with
which of the following anticoagulants to collect a PT/PTT test?