CERAD EXAM 3 QUESTIO NS AND

Study Guides Aug 18, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

CERAD EXAM 3 QUESTIO NS AND

ANSWERS

Question 1: State the reason for complying with legislation

and driving regulations

CORRECT ANSWER : All road users are subject to the

rules of the road and laws. You must understand and comply with legislation for high speed driving also. Failure to adhere to rules and regulations can be used to establish liability for civil or criminal proceedings. Dangerous or driving with undue care can lead to prosecution and custodial sentences.Always for dangerous driving. It also protects road users

Question 2: Identify consequences of disregarding legislation

and driving regulations

CORRECT ANSWER : - You can have insurance voided if

you fail to declare an accident.

  • Dangerous driving = custodial sentence no matter what the
  • mitigating circumstances

  • Licences revoked or points

Question 3: Identify all exemptions available when driving

under routine conditions

CORRECT ANSWER : - Stopping on a clearway

  • Parking on white, yellow or red lines
  • Parking on a central reservation
  • Parking on a drop kerb or double parking
  • Leaving a vehicle unattended when the engine is running
  • Parking on a cycle lane
  • Parking in a bus stop
  • Parking in the zig zag section of a pedestrian crossing
  • Parking on the offside during the hours of darkness

Question 4: Identify all exemptions available when driving

under EMERGENCY circumstances ONLY

CORRECT ANSWER : - Exempt from all motorway

regulations

  • Treat a red light as a give way
  • Enter a pedestrian precinct
  • Using sirens between hours of 11.30 and 07.00
  • Speed exemptions
  • Wrong way around a keep left or keep right
  • Stopping in a box junction

Question 5: State procedures for driving in ICE/ SNOW/

FOG/ NIGHT/ HEAVY RAIN/ HIGH SUN

CORRECT ANSWER : Fog - Fog lights on if visibility is

under 100m Ice/ snow - 10 second distance between car infront Night - use appropriate lights, if blinded by lights look to nearside kerb Heavy rain - slow down, ensure good stability and traction on wheels, be careful of spray, check tyres

Question 6: List the responsibilities of an emergency response

driver

CORRECT ANSWER : - Understand and comply with

regulations

  • Maintain knowledge of the HWC
  • Maintain a valid and in date license, inform of any changes
  • Must stop at the scene of an accident.
  • Must inform own insurer of any accidents at work.
  • Medical standards of fitness to drive must be maintained
  • Responsibility to other road users to drive carefully, and
  • with due care.

Question 7: State the reasons for conducting a PDC (Pre-

driver check), and when you would conduct one

CORRECT ANSWER : A PDC ensures you are familiar

with the location and means of operating all vehicle controls.Also helps reduce driver fatigue and enhance vehicle safety Before every shift and after every driver change.

Question 8: State the order of a PDC

CORRECT ANSWER : 1. Check handbrake applied and

check gear lever

  • Adjust seat and steering wheel
  • Adjust all driver mirrors

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 18, 2025
Description:

CERAD EXAM 3 QUESTIO NS AND ANSWERS Question 1: State the reason for complying with legislation and driving regulations CORRECT ANSWER : All road users are subject to the rules of the road and laws...

Get this document $30.00