CALIFORNIA LAW EXAM - CORRECT ANSWER: False Question 2: An OD can per...

Study Guides Aug 18, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

CALIFORNIA LAW EXAM

OPTOMETRY WITH 100%

CORRECT ANSWERS

Question 1: A OD cannot perform corneal scraping

CORRECT ANSWER: False

Question 2: An OD can perform venipuncture

CORRECT ANSWER: True

Question 3: Expression of sebaceous cysts is permitted

CORRECT ANSWER: True

Question 4: Suture removal is permitted

CORRECT ANSWER: True - only if consulting with

physician

  • | Page

Question 5: CT and MRI can be ordered by an OD

independently

CORRECT ANSWER: False - must consult with

physician

Question 6: Sodium fluorescein may be administered to a

patient

CORRECT ANSWER: True - Only oral fluorescein for

DR

Question 7: Foreign body removal restrictions

CORRECT ANSWER: 1. no needle, 2. no scalpel, 3.

non perforating, 4. no deeper than mid stroma

Question 8: Diathermy, cryotherapy are permitted for

punctal occlusion

  • | Page

CORRECT ANSWER: False, these are considered

surgery

Question 9: Corneal scraping is prohibited

CORRECT ANSWER: False

Question 10: 10YO with swollen tender lacrimal gland

CORRECT ANSWER: OD must refer, not allowed to

treat if <12YO

Question 11: Constant unilateral tearing in 7YO

CORRECT ANSWER: OD must refer, only allowed

D&I if >12YO. Probing prohibited

  • | Page

Question 12: TearLab osmolarity is permitted in OD's

office

CORRECT ANSWER: True - CLIA waived tests are

permitted

Question 13: OD office may charge to dispense TPA

CORRECT ANSWER: False

Question 14: Laser procedures are permitted

CORRECT ANSWER: False - laser surgeries that

modify tissue are considered surgery. May use diagnostic 'laser' such as ultrasound.

Question 15: OD practicing telemedicine fails to gain

verbal informed consent or does not abide by confidentiality laws

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 18, 2025
Description:

CALIFORNIA LAW EXAM OPTOMETRY WITH 100% CORRECT ANSWERS Question 1: A OD cannot perform corneal scraping CORRECT ANSWER: False Question 2: An OD can perform venipuncture CORRECT ANSWER: True Questi...

Get this document $30.00