California Contractors License Test

Study Guides Aug 2, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | P a g e

CALIFORNIA CONTRACTORS

LICENSE TEST QUESTIONS AN D

ANSWERS

Question 1: When is the notice of cessation filed?

  • After labor has ceased for 10 days
  • After labor has ceased for 30 days
  • After labor has ceased for 60 days
  • Immediately upon project completion

Correct Answer: B) After labor has ceased for 30 days

Question 2: What is the max value of a gift which the home improvement sales

person can give to a potential customer?

  • $5

B) $10

C) $25

D) $50

Correct Answer: A) $5

Question 3: Which employees are not covered by DOSH or Cal/OSHA?

  • State employees
  • County employees
  • Private employees
  • | P a g e
  • Federal employees

Correct Answer: D) Federal employees

Question 4: What is the max limit on small claims court in California?

A) $5,000

B) $7,500

C) $10,000

D) $15,000

Correct Answer: C) $10,000

Question 5: Who must sign and date the contract?

  • Only the contractor
  • Only the client
  • Client and contractor
  • The contractor and the project manager

Correct Answer: C) Client and contractor

Question 6: After the lien has been recorded by the contractor, what is the next step?

  • File the lawsuit to 'perfect' the lien
  • Send a preliminary notice to the lender
  • File a stop notice
  • Seize the property immediately

Correct Answer: A) File the lawsuit to 'perfect' the lien

Question 7: What is the purpose of the mechanic's lien?

  • | P a g e
  • To seize the contractor's tools if they fail to perform
  • It encumbers the owner's property as security until the bill is paid
  • To protect the homeowner from unlicensed contractors
  • To void the home improvement contract

Correct Answer: B) It encumbers the owner's property as security until the bill

is paid

Question 8: What info is needed on a time card according to the fair labor

standard act?

  • Driver's license number
  • Bank account routing number
  • Social security number
  • Employee's home address

Correct Answer: C) Social security number

Question 9: Who is required to conduct safety/tailgate meetings, and how often?

  • The property owner, every 5 days
  • Supervisors, every 10 days
  • The State Inspector, every 30 days
  • Any available journeyman, once a month

Correct Answer: B) Supervisors, every 10 days

Question 10: In a construction business, who is responsible for training new

employees?

  • The state licensing board
  • Cal/OSHA
  • The contractor
  • | P a g e
  • The property owner

Correct Answer: C) The contractor

Question 11: How much time does a contractor have to renew his license after

the expiration date without retaking the exam?

  • 1 year
  • 2 years
  • 3 years
  • 5 years

Correct Answer: D) 5 years

Question 12: When you collect sales tax from your customer for goods, which

agency do you report and pay sales tax collected?

A) IRS

  • Franchise Tax Board
  • State Board of Equalization
  • Department of Consumer Affairs

Correct Answer: C) State Board of Equalization

Question 13: How long is the contractor liable for patent or visible defects?

  • 1 year
  • 4 years
  • 7 years
  • 10 years

Correct Answer: B) 4 years

Question 14: How long is the contractor liable for latent or structural defects?

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 2, 2025
Description:

California Contractors License Test Class Questions Who does not need a contractor’s License? (Ans- someone who does certain construction on commercial agricultural property The contractor surety...

Get this document $30.00