CA SMOG CHECK INSPEC TOR

Study Guides Aug 17, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

CA SMOG CHECK INSPEC TOR

EXAM NEWEST ACTUAL EXAM

COMPLETE 200 QUESTIONS AND

CORRECT DETAILED ANSWERS

(VERIFIED ANSWERS) |ALREADY

GRADED A+

Question 1: What are the names of the three main

inspection program areas in California?

CORRECT ANSWER: enhanced, basic and change of

ownership

Question 2: How many smog technician(s) are required

to perform testing/repair at a licensed smog check station during the hours the station is open?

CORRECT ANSWER: any amount who represents both

license all hours of operation

Question 3: Can a registered Automotive Repair Dealer

(ARD) contract with a customer to perform smog check

  • | Page

repairs on vehicles that fail a smog check inspection without being a licensed smog check test and repair station?

CORRECT ANSWER: no

Question 4: What vehicle identification label must be

affixed to a specially constructed vehicle (SPCN) for a test only or test and repair station to inspect the vehicle?

CORRECT ANSWER: referee label

Question 5: May a test and repair station sublet a smog

check inspection to a test only station?

CORRECT ANSWER: no

Question 6: May a licensed smog technician working at a

test only station perform minor adjustments to ignition timing?

CORRECT ANSWER: no, cant do timing adjustments

  • | Page

Question 7: List 3 reasons a smog check technician may

reject a vehicle for inspection

CORRECT ANSWER: unsafe, unfit, not compatible

(incompatible)

Question 8: A consumer's vehicle failed a smog

inspection (high emissions) at a test only station. The consumer had the vehicle repaired at a non-licensed repair facility at a cost of $487. An "after repairs" smog inspection was performed, and the vehicle still failed for high emissions. Does the vehicle qualify for a $450 cost waiver?

CORRECT ANSWER: no because the repairs weren't

done by a licensed station and technician

Question 9: A test and repair station doesn't have the

appropriate tools/equipment to repair a particular vehicle they are about to inspect. What obligation, if any, does the station have toward the customer prior to performing the smog inspection?

  • | Page

CORRECT ANSWER: inform the customer on writing

and verbally that if the vehicle fails, the station doesn't have the equipment to repair the vehicle

Question 10: Where should a customer be directed if they

feel their smog inspection and/or repairs were performed incorrectly?

CORRECT ANSWER: BAR referee

Question 11: During a visual inspection, a technician

notices that a light duty truck has dual fuel tanks, one OEM and the other aftermarket tank. What action should be taken by the technician as a result of this finding?

CORRECT ANSWER: Find EO# on aftermarket tank.

If none found then fail the vehicle.

Question 12: During a visual inspection, the technician

notices that an OEM air cleaner is missing, and a non- approved aftermarket cleaner is installed. What action should be taken by the technician as a result of this finding?

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 17, 2025
Description:

CA SMOG CHECK INSPEC TOR EXAM NEWEST ACTUAL EXAM COMPLETE 200 QUESTIONS AND CORRECT DETAILED ANSWERS (VERIFIED ANSWERS) |ALREADY GRADED A+ Question 1: What are the names of the three main inspectio...

Get this document $30.00