Building Inspection for Asbestos CSST Exam

Study Guides Aug 2, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

Building Inspection for Asbestos – CSST Exam Questions and Answer Guide.

Question 1: Why was asbestos added to construction materials?

CORRECT ANSWER : It provided: insulation properties, strength and durability from weathering, made spray on products easier to apply, and does not conduct electricity.

Question 2: What are the three types of asbestos and their

associated species?CORRECT ANSWER : Chrysotile : Serpentine , Amosite and

Crocidolites : amphiboles.

Question 3: What is the predominant color and structure of

Chrysotile asbestos?

CORRECT ANSWER : white , long , curly , hollow

Question 4: What is the predominant color and structure of

Amosite asbestos?

CORRECT ANSWER : brown / tan ; long and straight

Question 5: What is the predominant color and structure of

Crocidolite?

  • | Page

CORRECT ANSWER : blue ; long and straight

Question 6: What is the definition of a Surfacing material?

CORRECT ANSWER : is a sprayed on troweled on or otherwise

applied to structural surfaces EX: acoustic / decorative ceilings,

fire proofing, textured paints and plasters.

Question 7: What is the definition of Thermal Systems

Insulation?

CORRECT ANSWER : applied to pipes, fittings, tanks, other

structural, components etc. , to prevent heat loss or gain. EX:

pipe insulation, elbow mud, block insulation, air cell, asbestos paper wrap, preformed halves, magnesium silica, etc

Question 8: What is the definition of Miscellaneous products?

CORRECT ANSWER : material that is not TSI or surfacing but

applied to structural components.

Question 9: Define Friable vs non friable.

CORRECT ANSWER : Friable asbestos will crumble , pulverize

or otherwise release dust by applying hand pressure.

  • | Page

Question 10: What agency does not use the term friable? Why?

CORRECT ANSWER : OSHA - because tools that are used by

workers can easily make non friable materials friable.

Question 11: Primary type of asbestos used in the U.S?

CORRECT ANSWER : Chrysotile.

Question 12: List three building materials / locations where

ACM is likely to be found

CORRECT ANSWER : fire doors, fume hoods, felt under roofs

or siding, amosite sheeting, kiln bricks and cement, lab equipment, fire safety and equipment, auditorium curtains, gaskets, vibration joints, etc.

Question 13: What are the 3 major illnesses related to asbestos

exposures?

CORRECT ANSWER : Asbestosis, Lung Cancer,

Mesothelioma.

  • | Page

Question 14: What is a latency period? What is the latency

period for asbestos related illnesses?

CORRECT ANSWER : the time between exposure and

symptoms / sign of illness. 10-40 years.

Question 15: Why does cigarette smoking increase chances of

getting an asbestos related illness?

CORRECT ANSWER : Paralyzes Cillia in lung.

Question 16: What asbestos related disease normally appears

only after long, large, occupational exposure to asbestos?

CORRECT ANSWER : Asbestosis

Question 17: What asbestos related disease primarily affects

those exposed to asbestos who smoke cigarettes?

CORRECT ANSWER : lung cancer - increases chances over 50

times.

Question 18: Who must participate in a medical surveillance

program

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 2, 2025
Description:

Building Inspection for Asbestos – CSST Exam Questions and Answer Guide. Question 1: Why was asbestos added to construction materials? CORRECT ANSWER : It provided: insulation properties, strengt...

Get this document $30.00