BIOS 251 Exam 2 Questions and Answers Latest

Study Guides Aug 2, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

BIOS 251 Exam 2 Questions and Answers |Latest – Chamberlain

Question 1: Cell division in which the nucleus divides into

nuclei containing the same number of chromosomes

CORRECT ANSWER : Mitosis

Question 2: The resting phase of mitosis. Cell grows, performs

its normal functions, and prepares for division; consists of G1, S, and G2 phases

CORRECT ANSWER : Interphase

Question 3: Cells that have left the cycle and cease dividing for

a long time (or permanently)

CORRECT ANSWER : G Zero (G0) Phase

Question 4: The first gap, or growth phase, of the cell cycle,

consisting of the portion of interphase before DNA synthesis begins.

  • | Page

CORRECT ANSWER : G1 Phase

Question 5: The synthesis phase of the cell cycle; the portion of

interphase during which DNA is replicated.

CORRECT ANSWER : S Phase

Question 6: The second gap, or growth phase, of the cell cycle,

consisting of the portion of interphase after DNA synthesis occurs. Growth and preparation for mitosis

CORRECT ANSWER : G2 Phase

Question 7: First and longest phase of mitosis, during which the

chromosomes become visible and the centrioles separate and take up positions on the opposite sides of the nucleus

CORRECT ANSWER : Prophase

  • | Page

Question 8: Second phase of mitosis, during which the

chromosomes line up across the center of the cell

CORRECT ANSWER: Metaphase

Question 9: The third phase of mitosis, during which the

chromosome pairs separate and move toward opposite poles

CORRECT ANSWER : Anaphase

Question 10: The final phase of cell division, between anaphase

and interphase, in which the chromatids or chromosomes move to opposite ends of the cell and two nuclei are formed.

CORRECT ANSWER : Telophase

Question 11: Division of the cytoplasm during cell division

CORRECT ANSWER : Cytokinesis

  • | Page

Question 12: Cell division that produces reproductive cells

(gametes) in sexually reproducing organisms

CORRECT ANSWER : Meiosis

Question 13: Compare and Contrast Mitosis and Meiosis

CORRECT ANSWER : Mitosis produces two diploid (2n)

somatic cells that are genetically identical to each other and the original parent cell, whereas meiosis produces four haploid (n) gametes that are genetically unique from each other and the original parent (germ) cell.

Question 14: Number of Chromosomes in Humans...

CORRECT ANSWER: 46

Question 15: Haploid Number of Chromosomes In Humans

CORRECT ANSWER : 23

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 2, 2025
Description:

BIOS 251 Exam 2 Questions and Answers |Latest – Chamberlain Question 1: Cell division in which the nucleus divides into nuclei containing the same number of chromosomes CORRECT ANSWER : Mitosis Q...

Get this document $30.00