BIOCHEM EXAM 4 FINA L

Study Guides Aug 17, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

BIOCHEM EXAM 4( FINA L)

QUESTIONS AND ANSWER S A+

GRADE ASSURED

Question 1: Deamination of most amino acids in the liver

is accompanied by the conversion of:

  • pyruvate into alanine.
  • glutamate into glutamine.
  • alpha-ketoglutarate into glutamate.
  • nitrogen into urea.
  • oxaloacetate into aspartate.

Correct answer: alpha-ketoglutarate into glutamate.

Question 2: Which cofactor is typically required in

transamination reactions?

  • pyridoxal-phosphate
  • coenzyme Q
  • biotin
  • thiamin pyrophosphate
  • nicotinamide adenine dinucleotide
  • | Page

Correct answer: pyridoxal-phosphate

Question 3: Which amino acid can be considered to be

both glucogenic and ketogenic?

  • threonine
  • aspartate
  • leucine
  • isoleucine
  • both threonine and isoleucine

Correct answer: both threonine and isoleucine

Question 4: In which pair of compounds is the second

molecule produced by the deamination of the first molecule?

  • aspartic acid and oxaloacetate
  • glutamine and glutamate
  • alanine and pyruvate
  • All of the answers are correct.
  • None of the answers is correct.
  • | Page

Correct answer: All of the answers are correct.

Question 5: Nitrogen from protein is eliminated as what

compound in animals?

  • ammonia
  • urea
  • pyrimidine
  • both ammonia and urea
  • both urea and pyrimidine

Correct answer: both ammonia and urea

Question 6: Which statement is FALSE for uric acid?

  • This compound is produced in humans as a result of
  • high-protein diets.

  • This compound is the major means of nitrogen
  • elimination in birds.

  • This compound is a purine base.
  • This compound is a product of both protein and
  • nucleic acid catabolism.

  • | Page
  • None of the statements is false.

Correct answer: None of the statements is false.

Question 7: Which amino acid is used to transport

nitrogen to the liver?

  • alanine
  • asparagine
  • glutamine
  • glutamate
  • both alanine and glutamine

Correct answer: both alanine and glutamine

Question 8: Phenylketoneuria is associated with disorders

in the catabolism of which amino acid?

  • phenylalanine
  • tyrosine
  • tryptophan
  • histidine

Correct answer: phenylalanine

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 17, 2025
Description:

BIOCHEM EXAM 4( FINA L) QUESTIONS AND ANSWER S A+ GRADE ASSURED Question 1: Deamination of most amino acids in the liver is accompanied by the conversion of: A) pyruvate into alanine. B) glutamate ...

Get this document $30.00