AVIA 305 QUIZ Aircraft Performance - Questions

Study Guides Aug 2, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

AVIA 305 QUIZ Aircraft Performance - Questions and Answers

Question 1: An airplane is towing a glider to altitude. The tow

rope is 20° below the horizontal and has a tension force of 300 lb exerted on it by the airplane. Find the horizontal drag of the glider and the amount of lift that the rope is providing to the glider. Sin 20° = 0.342; cos 20 °= 0.940.

CORRECT ANSWER : Drag: D = 282lbs CORRECT ANSWER : Lift: Lift = 102.6 lbs

Question 2: A jet airplane is climbing at a constant airspeed in

no‐wind conditions. The plane is directly over a point on the ground that is 4 statute miles from the takeoff point and the altimeter reads 15,840 ft. Find the tangent of the plane's climb angle and the distance that it has flown through the air.

CORRECT ANSWER : Tangent of the plane's climb angle: Tan

= 0.75

CORRECT ANSWER : Distance flown through the air: Da = 5sm

  • | Page

Question 3: Find the distance (S) and the force (F) on the seesaw

fulcrum shown in the figure. Assume that the system is in equilibrium. For the system to be in equilibrium, the moments on the left and right of the fulcrum must be equal.

CORRECT ANSWER : Distance: S = 8 CORRECT ANSWER : Force: F = 30

Question 4: The airplane in Problem 2 starts from a brakes‐

locked position on the runway. The airplane takes off at an airspeed of 200 fps. Find the time for the aircraft to reach takeoff speed. (Use answer from problem 2 as acceleration rate)

CORRECT ANSWER : T = 16.67 Seconds

Question 5: Under no‐wind conditions, what takeoff roll is

required for the aircraft in Problem 6?

CORRECT ANSWER : S = 1,667.7 ft

  • | Page

Question 6: Upon reaching a velocity of 100 fps, the pilot of the

airplane in Problem 6 decides to abort the takeoff and applies brakes and stops the airplane in 1000 ft. Find the airplane's deceleration.

CORRECT ANSWER : A = 5fps²

Question 7: A helicopter has a rotor diameter of 30 ft and it is

being operated in a hover at 286.5 rpm. Find the tip speed of the rotor.

CORRECT ANSWER: Vt = 450 fps

Question 8: An airplane weighs 16,000 lb and is flying at 5000

ft altitude and at an airspeed of 200 fps. Find (a) the potential energy, (b) the kinetic energy, and (c) the total energy.Assuming no extra drag on the airplane, if the pilot dove until the airspeed was 400 fps, what would the altitude be?

CORRECT ANSWER : (a) Potential Energy: PE = 80,000,000 ft-lb

  • | Page

CORRECT ANSWER : (b) Kinetic Energy: KE = 10,000,000 ft- lbs CORRECT ANSWER : (c) Total Energy: TE = 90,000,000 ft-lbs CORRECT ANSWER : Altitude after dive: Height = 3,125ft

Question 9: An aircraft's turbojet engine produces 10,000 lb of

thrust at 162.5 knots true airspeed. What is the equivalent power that it is producing?

CORRECT ANSWER : HP = 5,000hp

Question 10: An aircraft weighs 24,000 lb and has 75% of its

weight on the main (braking) wheels. If the coefficient of friction is 0.7, find the braking force on the airplane.

CORRECT ANSWER : Fb = 12,600lbs

Question 11: An increase in static air pressure

CORRECT ANSWER : affects air density by increasing the

density.

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 2, 2025
Description:

AVIA 305 QUIZ Aircraft Performance - Questions and Answers Question 1: An airplane is towing a glider to altitude. The tow rope is 20° below the horizontal and has a tension force of 300 lb exerte...

Get this document $30.00