ATSSA TRAFFIC CONTRO L

Study Guides Aug 18, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

ATSSA TRAFFIC CONTRO L

SUPERVISOR RE-CERTIFICATION

TESTS ANSWERED CORRE CTLY!!

Question 1: The formula for minimum taper length is

given as L=(WS²)/60 for 40 MPH or less, and L=WS for 45 MPH or more. What is the speed used in these formulas based on?

CORRECT ANSWER: The off peak 85th percentile.

Which is the speed at or below which 85% of vehicles travel operating speed in free flow conditions.

Question 2: What is the distance of L for 25 MPH with a

12' lane width?

CORRECT ANSWER: 125'

Question 3: What is the distance of L for 35 MPH with a

12' lane width?

CORRECT ANSWER: 245'

  • | Page

Question 4: What is the distance of L for 45 MPH with a

12' lane width?

CORRECT ANSWER: 540'

Question 5: What is the distance of L for 55 MPH with a

12' lane width?

CORRECT ANSWER: 660'

Question 6: What is the distance of L for 65 MPH with a

12' lane width?

CORRECT ANSWER: 780'

Question 7: What is the minimum merging taper length?

CORRECT ANSWER : L Minimum

Question 8: What is the minimum shifting taper length?

CORRECT ANSWER: 1/2 L Minimum

Question 9: What is the minimum shoulder taper length?

  • | Page

CORRECT ANSWER: 1/3 L Minimum

Question 10: What is the length and number of devices

for a one-lane, two-way taper (flagger taper)?

CORRECT ANSWER: 50'-100' regardless of speed, 6

devices 10'-20' apart

Question 11: What is the downstream taper length?

CORRECT ANSWER: 50'-100' per lane

Question 12: What is the tangent distance between tapers?

CORRECT ANSWER: 2L

Question 13: What is the tangent distance before a

shifting taper?

CORRECT ANSWER: 1/2L

Question 14: What are the three sub-components of the

activity area?

  • | Page

CORRECT ANSWER: Buffer Space, Work Space,

Traffic Space

Question 15: What are the characteristics and

recommendations for the longitudinal buffer space?

CORRECT ANSWER: Recovery Area for errant

vehicles: Forgiving design, Protects workers and

Motorists, Always completely empty or clear, No vehicles, truck-mounted attenuator, equipment, or

materials, STRONGLY RECOMMENDED: unless there

is a documented reason not to

Question 16: What is the termination area, and what can it

contain?

CORRECT ANSWER: Where road users are returned to

their normal path, extends from the downstream end of the work area to the last device such as end work zone sign, May contain: end work zone sign: usually 500' past last device, downstream taper = 50'-100' per lane

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 18, 2025
Description:

ATSSA TRAFFIC CONTRO L SUPERVISOR RE-CERTIFICATION TESTS ANSWERED CORRE CTLY!! Question 1: The formula for minimum taper length is given as L=(WS²)/60 for 40 MPH or less, and L=WS for 45 MPH or mo...

Get this document $30.00