ATP CTP Course - Final Test Questions

Study Guides Aug 18, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

ATP CTP Course - Final Test Questions And Answers

Question 1: Which of the following statements regarding

energy is true?

CORRECT ANSWER : d. Kinetic energy can be traded for

potential energy, and potential energy can be traded for kinetic energy

Question 2: The objective in maneuvering the airplane is to

manage energy so that:

CORRECT ANSWER: d. All of the above

Question 3: What is the effect on total drag if airspeed slows

below L/D Max?

CORRECT ANSWER : c. Drag increases because of

increased induced drag.

Question 4: A jet pilot flying at L/D Max will obtain best:

CORRECT ANSWER: b. Endurance

Question 5: When a jet aircraft is flown at the appropriate

airspeed for maximum range, which type of drag predominates?

CORRECT ANSWER : a. Parasite

Question 6: While already at high speed, what happens if

Mach is allowed to increase?

CORRECT ANSWER : d. All of the above

Question 7: What is the result of a shock-induced separation

of airflow occurring symmetrically near the wing root of a swept wing aircraft?

CORRECT ANSWER : c. A severe moment of "Mach tuck"

Question 8: The speed of sound generally decreases with

increasing altitude. This occurs because:

CORRECT ANSWER : a. The air temperature decreases.

Question 9: Critical Mach number can be defined as:

CORRECT ANSWER : c. The speed of an aircraft in which

airflow over any member of the aircraft or structure first reaches, but doesn't exceed Mach 1.0.

Question 10: Stability in the vertical axis tends to drive the

sideslip angle toward zero. The most dynamic stability about

the vertical axis on modern jet transports is from:

CORRECT ANSWER : c. An active stability augmentation

system / yaw damper.

Question 11: Swept wings cause a significant:

CORRECT ANSWER : b. Reduction in effectiveness of flaps.

Question 12: Why is convergence of Stall AOA and Mmo

hazardous?

CORRECT ANSWER : d. All of the above

Question 13: To maintain altitude in a banked turn, the lift

produced by the airplane must be:

CORRECT ANSWER : a. Greater than the airplane weight,

and the amount is a function of bank angle.

Question 14: Excessive bank angles at high altitudes can be

hazardous because:

CORRECT ANSWER : d. All of the above

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 18, 2025
Description:

ATP CTP Course - Final Test Questions And Answers Question 1: Which of the following statements regarding energy is true? CORRECT ANSWER : d. Kinetic energy can be traded for potential energy, and ...

Get this document $30.00