ASBESTOS BUILDING INSPECTOR

Study Guides Aug 17, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

ASBESTOS BUILDING INSPECTOR

INITIAL EXAM QUESTIO NS WITH

CORRECT VERIFIED ANS WERS

Question 1: What is AHERA?

CORRECT ANSWER : The Asbestos Hazard

Emergency Response Act. 40 CFR Part 763, Subpart E.Started 1986 and requires that all schools, grades K-12 (non-profit), be inspected for the presence of ACBM (asbestos-containing building material).

Question 2: What is ACBM?

CORRECT ANSWER : Asbestos Containing Building

Material.

Question 3: What is ASHARA?

CORRECT ANSWER : The Asbestos School Hazard

Abatement Reauthorization Act. Started 1990, effective Nov. 1992, requires that an accredited Building Inspector perform any asbestos inspection conducted in a public or commercial building. Extended the training requirement to cover asbestos workers, supervisors, and inspectors in

  • | Page

public and commercial buildings. ("Under the ASHARA revisions AHERA's training requirements now apply to all persons working with asbestos in public and commercial buildings...") Increased number of hours required for asbestos worker and supervisor training to 32 and 40 hrs respectively.

Question 4: What are the Building Inspector

Responsibilities under AHERA & ASHARA?

CORRECT ANSWER : 1. Determining whether ACBM

is present in a building 2. Assessing the physical characteristics of the ACBM within the building.

Question 5: What does a building inspection involve?

CORRECT ANSWER : 1. Investigation of records for

the identification of ACBM 2. A physical and visual inspection of the building for suspect materials 3.Sampling and analyzing suspect materials to test for asbestos 4. Assessing the condition and location of the ACBM and other characteristics of the building.

  • | Page

Question 6: What is the role of a Management Planner?

CORRECT ANSWER : Uses info from the building

inspection to estimate the degree of current or potential hazard posed by the ACM and develop a plan for managing the ACM. After ACM is confirmed, create O&M plan, stays in effect until ACM is removed.

Question 7: What is OSHA?

CORRECT ANSWER : Occupational Safety and Health

Administration - Protects workers.

Question 8: How does AHERA affect your work/changed

things?

CORRECT ANSWER : 1. Defines ACM as being more

than 1%. 2. Lays out 5 control methods: operations and

maintenance, enclosure, encapsulation, repair, and removal. 3. Describes clearance air sampling at end of job with aggressive air sampling and a TEM. 4. Regulates training classes like this one and requires this training for all workers working with asbestos (excludes single-family homes).

  • | Page

Question 9: What are the 5 control methods for asbestos,

and what laid them out?

CORRECT ANSWER : O&M, enclosure, encapsulation,

repair, and removal. AHERA created.

Question 10: What is TEM?

CORRECT ANSWER : Transmission Electron

Microscope/Microscopy. May be used to detect smaller fibers of asbestos.

Question 11: What is ASHAA?

CORRECT ANSWER : Asbestos School Hazard

Abatement Act. 1984, Directed EPA to help schools carry out their asbestos hazard responsibilities.

Question 12: What is MAP?

CORRECT ANSWER : Model Accreditation Plan. From

EPA, said now everyone doing things with asbestos must adhere, not just schools.

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 17, 2025
Description:

ASBESTOS BUILDING INSPECTOR INITIAL EXAM QUESTIO NS WITH CORRECT VERIFIED ANS WERS Question 1: What is AHERA? CORRECT ANSWER : The Asbestos Hazard Emergency Response Act. 40 CFR Part 763, Subpart E...

Get this document $30.00