API 653 Recertification Quiz with

Study Guides Aug 17, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

API 653 Recertification Quiz with 100% Correct

Question 1: Per API 653, which of the following is

required when converting an existing tank to operation at elevated temperatures when it was not originally designed and constructed to API 650, Appendix M?

CORRECT ANSWER: The Shell to bottom joint shall

be evaluated for fatigue

Question 2: When removing an existing tank bottom, all

arc-gouged areas of the tank shell-to-bottom shall be:

CORRECT ANSWER: examined using magnetic

particle inspection, and defective areas repaired and re- examined

Question 3: If RBI assessment has been conducted and

the tank has cathodic protection plus a thin-film lining,

the maximum inspection interval is:

CORRECT ANSWER: 14 years

  • | Page

Question 4: When installing a new nozzle in a tank of

unknown material, what stress value should be used to calculate the required shell thickness and reinforcement?

CORRECT ANSWER: 20,000 lbf/in2

Question 5: In regards to underside corrosion on tank

bottoms, the corrosion rate of steel in a wet environment:

CORRECT ANSWER: may double with every 18 °F

increase in temperature above 77 °F

Question 6: Grade 350W/50W is acceptable for tank plate

to a maximum thickness of:

CORRECT ANSWER: 45mm (1.75in) if fully killed

and made to a fine grain practice

Question 7: If an RBI assessment has been conducted and

the tank has a release prevention barrier, the maximum

initial inspection interval is:

CORRECT ANSWER: 25 years

  • | Page

Question 8: As an alternative to the procedures in API

653 for the evaluation of any thinning of the tank shell below minimum required wall thickness may be evaluated for continued service using which code?

CORRECT ANSWER: API RP 579, section 4, 5 or 6

Question 9: When welding on a tank shell constructed of

Group I steel that is greater than 1.5 inches thick below what minimum metal temperature? preheat?

CORRECT ANSWER: 200°F

Question 10: When evaluated an existing temperature

services tank, which has a successful service history of operation but was not originally designed and constructed to the requirement of API 650, appendix M, which condition temperature has to be used?

CORRECT ANSWER: The max Operating Temperature

shall not exceed the temperature at which the tank has successfully operated in the past

  • | Page

Question 11: Flange material used for tank repair and

alteration shall meet the minimum requirements for the

material specifications according to:

CORRECT ANSWER: The as built standard

Question 12: Which is an advantage of thick film UN-

REINFORCED linings?

CORRECT ANSWER: Fast curing and can be put back

in service after 24 hours at normal ambient temperature

Question 13: The perimeter welds on a welded-on patch

plate in the critical zone should be?

CORRECT ANSWER: Two-pass and examined visually

and by either MP or PT

Question 14: Existent welds on a tank shell are found to

be closer than allowed by API 650 (7th Edition). Under what conditions can these welds be considered to be acceptable for continued service?

CORRECT ANSWER: Examined by MP inspection

with no rejectable indications

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 17, 2025
Description:

API 653 Recertification Quiz with 100% Correct Question 1: Per API 653, which of the following is required when converting an existing tank to operation at elevated temperatures when it was not ori...

Get this document $30.00