ANSWERS 100 CORRECT - ANSWERS 100% CORRECT Question 1: Where does bre...

Study Guides Aug 2, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

Certified Breastfeeding Counselor QUESTIONS AND

ANSWERS 100% CORRECT

Question 1: Where does breast tissue normally develop?

CORRECT ANSWER : Along the breast line - located from

under the arms down to the groin

Question 2: What are the 3 stages of early breast development?

CORRECT ANSWER: 1. In utero 2. First 2 months of life 3.

Puberty

Question 3: Breast development during menstruation

CORRECT ANSWER : - Estrogen: Induces Ductal System

development - Progesterone: Induces Lobular-Alveolar

development

Question 4: What is Lactogenesis?

CORRECT ANSWER : The initiation of milk production

Question 5: How many stages of Lactogensis are there?

CORRECT ANSWER : 4

  • | Page

Question 6: What stages of Lactogenesis occur during

pregnancy?

CORRECT ANSWER : 1 and 2

Question 7: Lactogenesis 1

CORRECT ANSWER : Ductal and Lobular-Alveolar systems

grow at an accelerated rate (influenced by hormones) - breasts enlarge - high progesterone levels cause an increase in alveoli - colostrum begins to produce in the alveoli

Question 8: When does Lactogenesis 1 occur?

CORRECT ANSWER : around 16 weeks

Question 9: Lactogenesis 2

CORRECT ANSWER : The placenta is released from the uterus

and progesterone levels drop - this causes the alveolar cells to begin to release milk and allows them to continue to produce more milk

Question 10: How long does Lactogenesis 2 last?

CORRECT ANSWER : 2-4 days

  • | Page

Question 11: What are the 5 main areas of the breast?

CORRECT ANSWER : - Upper Inner - Lower Inner - Upper

Outer - Lower Outer - Tail of Spence

Question 12: What are the 2 types of breast tissue and what are

they composed of?CORRECT ANSWER : - Parenchyma: ductal and lobular-

alveolar structures - Strom: connective tissue (fat, vascular,

nerve, lymphatic)

Question 13: What is an Alveolus

CORRECT ANSWER : Small cavity where milk is produced

and stored - made of epithelial cells

Question 14: What are Alveoli?

CORRECT ANSWER : multiple alveolus

Question 15: What is the Intra-lobular duct?

CORRECT ANSWER : Connects a lobule to the lactiferous

ducts

  • | Page

Question 16: What is a Mammary Lobule?

CORRECT ANSWER : 10-100 alveoli combined together

Question 17: What are Lactiferous Ducts?

CORRECT ANSWER : connects mammary lobules/intra-lobular

ducts to the nipple

Question 18: Breast Anatomy

Question 19: What surrounds the breast tissue?

CORRECT ANSWER : Fat Nerves Lymph Tissue Vascular

Network Myoepithelial Cells

Question 20: What is the purpose of the Myoepithelial cells?

CORRECT ANSWER : They surround the alveolus and contract

(like a muscle) - pushes milk out into the ducts

Question 21: What is the purpose of the Vascular Network

surrounding breast tissue?

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 2, 2025
Description:

Certified Breastfeeding Counselor QUESTIONS AND ANSWERS 100% CORRECT Question 1: Where does breast tissue normally develop? CORRECT ANSWER : Along the breast line - located from under the arms down...

Get this document $30.00