- | Page
AMMO 63 U.S. ARMY EXPL
SAFETY FAMILIARIZATI ON
DEFENSE AMMUNITION
CENTER_AMMO -63-DL: U.S. ARMY
EXPLOSIVES SAFETY Q& A
Question 1: A flare produces illumination using a
chemical reaction that moves at subsonic speeds (slower than the speed of sound). What term applies to this reaction?
CORRECT ANSWER: C
Question 2: Stability refers to an A&E item's potential to
CORRECT ANSWER: Deterioration of A&E during
storage; factors affecting stability are time, temperature, and moisture
Question 3: Which explosive train propels (launches) the
projectile?
CORRECT ANSWER: B
- | Page
Question 4: A pyrotechnic is an example of a low
explosive because it
CORRECT ANSWER: A
Question 5: A projectile's booster detonates. What type of
explosive is it?
CORRECT ANSWER: B
Question 6: What are two ways to recognize an ammo
item is inert?
CORRECT ANSWER: A and C
Question 7: CS (tear gas) contains riot control agents.
Using the chemical group job aid, in what chemical group does it belong?
CORRECT ANSWER: B
Question 8: Using the chemical group job aid, what are
two hazards of Chemical Group D?
CORRECT ANSWER: A and D
- | Page
Question 9: "A pallet holds 12 rounds. Each round
contains 17.5 lb NEW. What is the total NEW for this pallet?"
CORRECT ANSWER: D
Question 10: What is the purpose of intermagazine
distance (IMD) and intraline distance (ILD)?
CORRECT ANSWER: D
Question 11: HC/D 1.3 material presents what type of
hazard?
CORRECT ANSWER: Mass Fire
Question 12: Which Hazard Class 1 division has
fragmentation as its primary hazard?
CORRECT ANSWER: B
Question 13: Use the Yellow Book to find an ammo
item's
- | Page
CORRECT ANSWER: B
Question 14: "Consider the following: A pallet contains ammunition marked with DODIC G930. Each pallet holds 54 boxes of ammo. Each box holds 16 rounds.Using the Yellow Book, what is the total NEW of this pallet?"
CORRECT ANSWER: D
Question 15: Once a hazard is identified, what elements
are considered to assess the hazard?
CORRECT ANSWER: Probability and Severity
Question 16: Which storage and handling requirement
applies to black powder?
CORRECT ANSWER: Store in bulk in dry magazines
with conductive floors. Do not store in inhabited buildings or buildings heated by stoves or open fire.