AHIP Module 5 with 100 CORRECT ANSWER s

Study Guides Aug 2, 2025
Loading...

Loading document viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | Page

AHIP Module 5 | with 100% CORRECT ANSWER s

Question 1: Mr. Garcia was told he qualifies for a Special

Enrollment Period (SEP), but he lost the paper that explains what he could do during the SEP. What can you tell him?

CORRECT ANSWER: If the SEP is for MA coverage, he will

generally have one opportunity to change his MA coverage.

Question 2: Mrs. Walters is entitled to Part A and has medical

coverage without drug coverage through an employer retiree plan. She is not enrolled in Part B. Since the employer plan does not cover prescription drugs, she wants to enroll in a Medicare prescription drug plan. Will she be able to?

CORRECT ANSWER : Yes. Mrs. Walters must be entitled to

Part A or enrolled in Part B to be eligible for coverage under the Medicare prescription drug program.

Question 3: Mrs. Goodman enrolled in an MA-PD plan during

the Annual Election Period. In mid-January of the following year, she wants to switch back to Original Medicare and enroll in a stand-alone prescription drug plan. What should you tell her?

CORRECT ANSWER : During the MA Open Enrollment

Period, from January 1 - March 31, she may disenroll from the

  • | Page

MA-PD plan into Original Medicare and also may add a stand- alone prescription drug plan.

Question 4: Mrs. Berkowitz wants to enroll in a Medicare

Advantage plan that does not include drug coverage and also enroll in a stand-alone Medicare prescription drug plan. Under what circumstances can she do this?

CORRECT ANSWER : If the Medicare Advantage plan is a

Private Fee-for-Service (PFFS) plan that does not offer drug coverage or a Medical Savings Account plan, Mrs. Berkowitz can do this.

Question 5: Ms. Lee is enrolled in an MA-PD plan but will be

moving out of the plan's service area next month. She is worried that she will not be able to enroll in another plan available in her new residence until the Annual Election Period. What should you tell her?

CORRECT ANSWER : She is eligible for a Special Election

Period that begins either the month before her permanent move, if the plan is notified in advance, or the month she provides notice of the move, and this period typically lasts an additional two months.

  • | Page

Question 6: You are doing a sales presentation for Mrs. Pearson.

You know that Medicare marketing guidelines prohibit certain types of statements. Apply those guidelines to the following statements and identify which would be prohibited.

CORRECT ANSWER : "If you're not in very good health, you

will probably do better with a different product."

Question 7: Mr. Anderson is a very organized individual and has

filled out and brought to you an enrollment form on October 10 for a new plan available January 1 next year. He is currently enrolled in Original Medicare. What should you do?

CORRECT ANSWER : Tell Mr. Anderson that you cannot

accept any enrollment forms until the annual election period begins.

Question 8: You are visiting with Mr. Tully and his daughter at

her request. He has advanced Alzheimer's and is incapable of understanding the implications of choosing a Medicare Advantage or prescription drug plan. Can his daughter fill out the enrollment form and sign it for him?

CORRECT ANSWER : Mr. Tully's daughter can do so only, if

she is authorized under state law as a court-appointed legal guardian, has a durable power of attorney for health care

  • | Page

decisions, or is authorized under state surrogate consent laws to make health decisions.

Question 9: Ms. Gonzales decided to remain in Original

Medicare (Parts A and B) and Part D during the Annual Enrollment Period (AEP). At the beginning of January, her neighbor told her about the Medicare Advantage (MA) plan he selected. He also told her there was an open enrollment period that she might be able to use to enroll in a MA plan. Ms.Gonzales comes to you for advice shortly after speaking to her neighbor. What should you tell her?

CORRECT ANSWER : There is a MA Open Enrollment Period

(OEP) that takes place between January 1 and March 31, but Ms. Gonzales cannot use it because eligibility to use the OEP is available only to MA enrollees.

Question 10: Ms. Claggett is sixty-six (66) years old. She has

been covered under Original Medicare for the last six years due to her disability and has never been enrolled in a Medicare Advantage or a Part D plan before. She wants to enroll in a Part D plan. She knows that there is such a thing as the "Part D Initial Enrollment Period" (IEP) and has concluded that, since she has never enrolled in such a plan before, she should be

Download Document

Buy This Document

$30.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Study Guides
Added: Aug 2, 2025
Description:

AHIP Module 5 | with 100% CORRECT ANSWER s Question 1: Mr. Garcia was told he qualifies for a Special Enrollment Period (SEP), but he lost the paper that explains what he could do during the SEP. W...

Get this document $30.00