ACTION CPT Trainer Exam 2025 Updated Questions and Answers (Verified Answers)
Question 1: If a new client's goal is to build muscular
strength, how often should they train per week?1-2 times Once 3-5 times Every day
CORRECT ANSWER : 3-5 times
Question 2: (CSP) Which of the following activities is safe
for pregnant women to engage in?Heavy weight lifting Boxing Jump rope Swimming
CORRECT ANSWER : Swimming
Question 3: (CES) What are the primary muscles used during
normal breathing?
CORRECT ANSWER : External intercostals and diaphragm
Question 4: (CB) Which of the following was most likely
created using the principles of biomechanics?An ergonomic office chair A supportive device for those with carpal tunnel syndrome Shoe inserts to correct posture All of the above
CORRECT ANSWER : All of the above
Question 5: (CPD) You are working with a new client who is
overweight and wants to lose 30 pounds, but has never engaged in an exercise program before. Which of the following activities would be most appropriate to begin with?Running Walking Boxing
CORRECT ANSWER : Walking
Question 6: (CB) The study of human motion itself is known
as:
CORRECT ANSWER: Kinematics
Question 7: (CES) What type of muscle action generates
tension in the muscle, but does not lengthen or shorten it?
CORRECT ANSWER : Isometric (or static)
Question 8: (CN) How can the trainer determine whether or
not the client is adequately replenishing their fluids while engaging in long, vigorous workouts?
CORRECT ANSWER : Weigh the client before, during, and
after the workout
Question 9: (CES) Because skeletal muscles are grouped
together, they cannot function separately. True or false?
CORRECT ANSWER : False
Question 10: (CF) It is normal and expected to feel pain while
stretching. True or false?
CORRECT ANSWER : False
Question 11: (CES) The ATP-CP system is primarily used to
generate energy for:
Immediate use Delayed usage
CORRECT ANSWER : Immediate use
Question 12: (CN) Fats do not serve any purpose in a healthy
diet and should be avoided completely. True or false?
CORRECT ANSWER: False
Question 13: (CN) What is the primary source of fuel for the
body?
CORRECT ANSWER : Carbohydrates
Question 14: (CN) Which of the following is a healthy source
of protein?