- | Page
AAA FOOD MANAGER
CERTIFICATION EXAM WITH
100% CORRECT ANSWER S
Question 1: When is a foodborne illness considered an
outbreak?
CORRECT ANSWER : A. Two or more people have
same symptoms after eating same food
Question 2: Biological Contaminants
CORRECT ANSWER : Bacteria, viruses, parasites,
fungi
Question 3: Chemical contaminants
CORRECT ANSWER : Cleaners, sanitizers, polishes
Question 4: Physical hazards
CORRECT ANSWER : Metal shavings, staples,
bandages, glass, dirt, natural objects like bone
- | Page
Question 5: Five risk factors for foodborne illness:
CORRECT ANSWER :
- Purchasing food from unsafe sources
- Failing to cook food correctly
- Holding food at incorrect temperatures
- Using contaminated equipment
- Practicing poor personal hygiene
Question 6: Time-temperature abuse:
CORRECT ANSWER : When food has stayed too long
at temperatures good for pathogen growth
Question 7: Food has been time-temperature abused
when:
CORRECT ANSWER :
- It has not been held or stored at the correct temperature
- It is not cooked or reheated enough to kill pathogens
- It is not cooled correctly
- | Page
Question 8: Cross-contamination:
CORRECT ANSWER: When pathogens are transferred
from one surface or food to another
Question 9: Cross-contamination can cause a foodborne
illness when:
CORRECT ANSWER :
- Contaminated ingredients are added to food that
- Ready-to-eat food touches contaminated surfaces
- Contaminated food touches or drips fluids onto cooked
- A food handler touches contaminated food and then
- Contaminated wiping cloths touch food-contact surfaces
receives no further cooking
or ready-to-eat food
touches ready-to-eat food
Question 10: Poor personal hygiene can cause a
foodborne illness when food handlers:
CORRECT ANSWER :
- | Page
- Fail to wash their hands correctly after using the
- Cough or sneeze on food
- Touch or scratch wounds and then touch food
- Work while sick
restroom
Question 11: Poor cleaning and sanitizing can spread
pathogens from equipment to food when:
CORRECT ANSWER :
- Equipment and utensils are not washed, rinsed, and
- Food contact surfaces are wiped clean instead of being
- Wiping cloths are not stored in a sanitizer solution
- Sanitizing solutions are not at the required levels
sanitized between uses
washed, rinsed, and sanitized
between uses